От х:

Днес в x:

Птичи грип в още две ферми в Хасковско

Още две огнища на птичи грип са засечени в Хасковска област.

Инфлуенца по птиците е регистрирана в животновъдните обекта, предназначени за гушене на патици мюлари в с. Гарваново и с. Малево.

Заболяването е потвърдено с протокол от лабораторно изследване.

С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ започна прилагане на всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Предприето е хуманно умъртвяване и унищожаване на всички птици, отглеждани в засегнатите обекти. Ще бъдат извършени почистване и дезинфекция в птицевъдните ферми. Определени са 3-километровите предпазни зони и 10- километровите зони за наблюдение около констатираните огнища на заболяването. Забраняват се движението на птици и продукти от тях в и от предпазната и наблюдаваната зона, както и провеждането на пазари и изложби за живи птици и отглеждането на птици на открито. В двете зони се забранява търговията и предвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, както и разселване на птици за подновяване на дивечовия запас. Извършват се ежедневни клинични прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища в предпазната зона.

Засилен е надзорът и мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, както и при водните басейни, където е силно концентрирана популацията на диви птици.

Haskovo.net
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Д-
    Д-р Радева
    2 -1
    17:58, 30 окт 2018
    Същата инфлуенца от същия щам е в напреднал стадий и сред хората в момента!
  • 2
    Ма
    мастикаджия
    5 0
    06:22, 31 окт 2018
    Фирма "Градус" за пореден път унищожава конкуренцията в Хасково.
Последни новини