От х:

Днес в x:

Арменският свят празнува Великден

  Арменският свят празнува Великден или "Харутюн Задиг". Празникът се отбелязва винаги в първата неделя след пролетното равноденствие и съвпада с католическия Великден. Армения е първата държава в света приела официално християнството през 301 година.

  В арменската църква “Свети Стефан” в Хасково днес бе отслужена литургия. Празникът се отбелязва Службата е ден по-рано, заради свещеника Храч Мурадян, който идва от Пловдив. Той и още двама дякони осветиха традиционните за празника козунаци и яйца, след което миряните минаха за здраве под църковната светиня.

  След службата осветените червени яйца и козунаците бяха раздадени на хората, които ги отнесоха в домовете си. Яйцата се съхраняват до следващата година.

  Арменците в Хасково са близо 400 души. Те са сплотена общност със строги традиции. За съжаление обаче в местната църква няма свещеник. Налага се да ползват услугите на духовниците от Пловдив.

  Според арменските традиции сутринта на Великден домакинята маха последното перо от специално направената обредна фигурка – Мормороз, която служи за отброяване на седемте седмици на великите пости. Морморозът се прави в началото на постите, като се взема една голяма глава лук, на която се набождат седем птичи пера, които пък се вземат от пуйката на Заговезни. Всяка неделя стопанката изважда и изхвърля по едно перо. Последните две, които съответстват на Цветница и на Великден, се оцветяват в зелен и червен цвят или се връзват с такива конци.

  На трапезата се слагат същите гозби, както и при българите: козунаци, яйца, обредни хлябове, печено агнешко, дроб сърма и зелена салата.

  Арменците в Хасково са доволни, че имат възможност да празнува два пъти празника - единия път с католическия, втория път с православния свят.

  На този ден празнуват: Харутюн, Харо, Арто, Артин, Ардем, Ардуш, Доник, Донабед.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини