От х:

Днес в x:

Третата възможност за финансиране на идеи на местните общности стартира от днес

Третото издание на Програмата за граждански бюджети стартира от днес в община Хасково. Тя дава възможност на местните общности в селата и града да спечелят финансиране, за да реализират своя идея.

Разработките се подават от населението и се разглеждат за допустимост от обществена комисия, в която влизат експерти от различни сфери. Накрая, допуснатите идеи за осъществяване на проекти, участват в онлайн надпревара. Само хората с адресна регистрация във даденото населено място, откъдето има подаден проект за финансиране по линия на гражданските бюджети, имат право да гласуват. Проектите с най-голямо одобрение получават финансовата подкрепа за осъществяване. Програмата за граждански бюджети финансира само материалната част за реализация, а трудът е от местните хора. Именно това са и основните й цели-от една страна хората да получат финансиране, а от друга да се обединят и заедно да участват в осъществяването на инициативата.

До края на месец май жителите на всички населени места от общината ще възможност да подават своите предложения за граждански инициативи. И тази година това става през онлайн платформата https://halo-platform.halongo.eu/, а максималният бюджет за една инициатива е 3000 лв. Няма ограничение в темите на инициативите, стига те да са в обществена полза и да се отнасят до едно конкретно населено място.

До края на месец май съвместни екипи на Фондация ХАЛО и Община Хасково ще организират срещи във всички села, за да запознаят жителите им с условията на Програмата. Графикът на срещите ще се публикува в онлайн платформата и на сайта на Фондацията и ще се актуализира ежемесечно.

От 1 до 31 юли 2024 г. ще се проведе гласуването за избор на инициативи, които да се реализират, като то отново ще се случва чрез онлайн платформата.

Граждански инициативи ще се реализират в петте населени места с най-висок процент гласували през есента на 2024 година.

Инициативата “Граждански бюджети 2024” се изпълнява по проект “Права и ценности” и е финансирана от Европейския съюз и Фондация “Работилница за граждански инициативи”.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини