От х:

Днес в x:

Войводово, Малево и Стамболийски гласуват за финансиране на идеи по Програмата за граждански инициативи

Жителите на три села в Хасково, в които се изпълнява пилотния проект на фондация ХАЛО за финансиране на Инициативи за граждански бюджети, по който фондацията работи в партньорство с Община Хасково, гласуват за подкрепа на вече подадените идеи.

От днес хората от селата Войводово, Малево и Стамболийски избират кои от инициативите да бъдат подкрепени финансово и реализирани до края на тази година.

За целта всеки попълва онлайн формуляр и посочва идея, която подкрепя в своето населено място.

В началото на юни фондация ХАЛО направиха дарение от по един компютър в трите села и жителите им получиха свободен достъп до устройствата. Идеята беше хората, които все още не умеят да работят с компютър, да получат безплатно обучение от екипа на Фондацията в местните читалища, за да могат по-късно да се включат и в организирането и провеждането на гражданските инициативи, с които да облагородяват и развиват селата си.

В настоящата кампания по гласуването в село Войводово избират между пет предложения, които са на стойност между 160 и 1000 лв. Инициативите са: освежаване фасадата на Народно читалище „Отец Паисий – 1025“, смяна на входната врата на читалището и прилежащите прозорци, обновяване на киносалона в селото, смяна на дограмата му или освежаване на малката зала на читалището.

За шест предложения гласуват в с. Малево с предварителен бюджет от 230 до 390 лв. Хората избират за поставяне на пейки и ремонт на съоръженията в парка до училището, за създаването на музейна сбирка към НЧ „Заря – 1903“, за обновяване на киносалона в Малев. Гласува се и за издаване на книжка за историята и културните дейности в селото или пейки в парка на центъра, но има предложение и да се финансира инициатива по облагородяване на парка до реката.

В село Стамболийски местната общност кандидатства с най-много предложения по Програмата за граждански бюджети – девет, които са с предварително разчетени разходи от 120 до 900 лв.

Три от предложенията касаят местния клуб на инвалидите и диабетиците-гласува се за облагородяване на пространството пред Клуба, за оборудването му с пластмасови столове, за дървени, както и за финансиране на провеждането на тържество там. Едно от предложенията е за осигуряване на чеверме за цялото село. Изрисуване на помещенията в детската градина, облагородяване на парка пред детската градина и за инсталирането на видеонаблюдение в населеното място, са друга част от инициативите, които чакат подкрепа.

Гласуването и в трите села приключва в 17 часа на 20 август.

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ми
    Минка
    0 0
    09:48, 11 авг 2021
    То много пари, много нещо.
  • 2
    E
    e
    0 0
    10:23, 11 авг 2021
    Не са много парите, но има нещо много позитивно. Инициативата кара хората да се замислят от какво имат нужда и лека полека ще се намерят и пари и начин да се реализират проектите. Ако за в бъдеще работи този механизъм с гласуване - одобрение - и има видим резултат, ще се намери и финансиране за по големи проекти.
Последни новини