От х:

Днес в x:

Динево под вода, две реки го откъсват от света

Водата бе на път да залее моста в центъра на Динево

Хасковското село Динево се оказа в истински воден капан тази сутрин, след като придошлите води на реките Хасковска и Олу дере отрязаха единствения път до селото. Местните хора обясниха че имало път и през Корен ама бил черен и от дни, абсолютно непроходим.

Придошлите реки заляха на цели 4 места отбивката за Динево от главния Е-80. Освен водата достигаща 30 сантиметра дълбочина, опасност за автомобилите опитали да преминат бе и силното странично течение. А от двете страни на платното имаше блато образувало се от огромната маса вода.

Половиното село бе залято още към 10 сутринта. Олу дере потопи градинки оранжерии и мазета. В едно от тях живееше 78 годишната Минка Ванчева. Самотната старица била заключена от внука си Николай който идвал на няколко дена веднъж. Стресната от набъбващата вода, бабата излезе под дъжда на двора и почна да вика за помощ. Съседите много от които и купуват на добра воля хляб и продукти, вдигаха безпомощно ръце пред солидния катинар. На помощ бяха извикани мъжете, един от които разби катинара. Обезумялата от страх баба веднага побягна към улицата.

Възрастните жени наизлизаха на пътя

„Опитваме се да успокоим хората. Вече позвъних на 112, но гражданска защита не можели да минат по пътя“ обясни кметът на селото Тодор Тодоров. После се втрещи като чу че нашия екип все пак е минал по уж непроходимото шосе. „Водата се вдига с по 10 санта на час. Имаме храна за няколко дни, добре сте ни дошли“ бе гостоприемен кмета. Не го послушахме и тръгнахме наобратно. Пътят вече бе наводнен изцяло, а Гражданска защита тъкмо го затваряше официално. Според хората от службата същото е положението и в съседното село Любеново. На подкрепа пък, разсадници и оранжерии вече бяха потопени, водата вече облизваше основите на легендарния полицейски пункт там.

Г.Христов

Баба Минка между водата и катинара
....който съседи разбиха за да я освободят

Пътят към Динево минути преди затварянето му
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини