От х:

Днес в x:

Положиха основния камък на параклис „Св.Архангел Михаил“ в двора на военното формирование в Хасково

    Един от двата военни параклиса, разрушени след 9-и септември 1944 година в Хасково, ще бъде възстановен. Знае се, че по царско време във всяко военно поделение е имало молитвен дом, а преди 1944 година в града са останали два от тях -храмовете „Св. Пантелеймон“ и „Св.Архангел Михаил“. Няма обаче достатъчно категорични сведения точно на кое място са се намирали те.

    По повод 22-та годишнина от основаването на 31-ви Механизиран батальон, в хасковското военно формирование 52740 се проведе тържествен ритуал по полагането на основния камък на параклиса „Св.Архангел Михаил“. Светецът е избран за небесен покровител на храма от една страна, за да се възстанови паметта за някогашния параклис на негово име, а и защото в православието той се счита за покровител на военните. Изграждането на обителта е в памет на загиналите български войни за свободата и независимостта на родината.

    Знеполкският митрополит Арсений- викарий на пловдивския митрополит Николай, положи камъка в основата на бъдещия храм заедно кандило с вечен огън, кръст и послание към идните поколения с информация за изграждането на обителта. Той отслужи и света литургия.

    През 2020 година е взето решение за издигането на храма от военните и цивилните служители на 2-ра Тунджанска механизирана бригада. За тази цел е формирано Сдружение с нестопанска цел „Тунджанци-решителност и чест“, припомни в обръщението си командирът на военното формирование в Хасково подполк. Иван Бонев. Започнатата инициатива е с благословията на пловдивския митрополит Николай и с подкрепата на командира на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини