От х:

Днес в x:

НАП проверява заведения за хранене на длъжници

Четири обекта за хранене на длъжници на държавна хазна са проверени на територията на Хасково през последните 48 часа. Инспекцията е част от мащабната акция на НАП, която върви в цялата страна и касае проверки в заведения за хранене на собственици със стари задължения към бюджета.

Обходите се извършават съвместно от екипи на „Фискален контрол“ и публични изпълнители от дирекция „Събиране“.

В първия ден от планираните проверки, са инспектирани над 20 търговци с обекти за хранене, които са имали просрочени задължения. С цел да се постигне пълно или частично погасяване на дълговете, са иззети сумите, налични в касите на длъжниците.

За да избегнат налагане на принудителни мерки, от НАП призовават търговците, които имат временни финансови затруднения, довели до просрочени публични задължения, да се свържат с компетентния публичен изпълнител и да обсъдят с него възможностите за погасяване на дълга.

Междувременно през първите няколко дни на февруари, фискалните инспектори на НАП провериха над 180 заведения и хотели в зимните курорти Пампорово, Боровец и Банско. Проверяващите, сред които и хасковски екипи, са установили 40 нарушения: неиздаване на касови бележки; несъответствие на документите за продажба с изискванията; разминаване между маркираните на фискалното устройство суми и наличностите в касата.

В рамките на зимната контролна кампания, данъчните инспектори са извършили т.нар. явно наблюдение, което означава, че те са се легитимирали и в продължение на няколко дни са присъствали в заведението или хотела. Така фискалните контрольори са проследили постъпленията, след което са ги сравнили с продажбите в предходни периоди. В проверките се е включил и т.нар. "таен клиент", чрез който безспорно е установено, че част от търговците не издават документи за извършените продажби.

„Главният фокус на проверките както в обекти, стопанисвани от длъжници, така и по зимните курорти, е да се гарантира спазването на данъчното и осигурителното законодателство и подобряване на фискалната дисциплина. Плащането на задължения към бюджета и коректното отчитане на приходи е задължение на всички“, коментират от приходната агенция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ха
  Ха ха
  0 0
  09:04, 9 фев 2024
  След дъжд качулка. Да ги проверяват когато работят и не издават касови бележки. Една пицария в центъра постоянно си сменя юридическото лице. Длъжника отдавна е продаден.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини