От х:

Днес в x:

Двойно по-малко глоби в РИОСВ, фирмите перфектни с екозакона

Говорителят на РИОСВ Марияна Вълчева

Близо двойно по-малко са събраните глоби от регионалната еко инспекция за 2009-та година. Наложените санкции са нарушаване на екологичното законодателство са 156 375 лева. За предходната 2008-ма глобите са били 263 630 лева. „ Броят на извършените проверки не е намалял в сравнение с предходната година. Единствения извод е че фирмите спазват закона повече“ коментира пресаташето на РИОСВ Марияна Вълчева. Съгласно Закона за опазване на околната среда, 80 на сто от постъпленията от имуществени санкции, са за общините на чиято територия се намират обектите замърсители, а останалите 20% постъпват в Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда (ПУДООС).

Три общини в Хасковска област са получили такива средства. Най-голям е размера на сумата преведена на община Хасково – 37 075 лева, но тя е с близо 5 000 лева по-малка в сравнение с 2008 година. Близо 6 пъти по-малко средства от наложени екосанкции са влезли и в бюджета на община Димитровград. 10 307 лева е сумата от икономически санкции наложени по екологичното законодателство за община Харманли.

В общините Ивайловград, Стамболово, Свиленград, Симеоновград, Любимец, Маджарово и Минерални бани няма нито едно нарушение на екологичното законодателство за цялата 2009-та година..

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини