От х:

Днес в x:

Болницата в Ивайловград става защитена?

Дори и с линейка няма гаранция че пациентът ще стигне за по-малко от час до друго лечебно заведение

Има вариант болницата в Ивайловград да стане защитена, т.е. Да не подлежи на закриване въпреки че ще обслужва малък брой пациенти и не отговаря на всички изисквания на касата. Това може да стане факт ако влезнат в сила проекта за изменение в закона за лечебните заведения. В късния следобед тези промени се дебатират от министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев и парламентарната комисия по здравеопазване.

Предвид възбудилото се широко обществено недоволство от закриването на редица малки лечебни заведения, се обсъжда част от тях да бъдат обявени за защитени. Условията са лечебните заведения да са в труднодостъпни и отдалечени райони. За такива се смятат местата с отдалеченост от друго лечебно заведение над 60 километра и време за достъп до него над един час с автомобилен транспорт, както и неблагоприятен географски терен - планински, полупланински или с лоша инфраструктура.

На територията на област Хасково само болницата в Ивайловград изпълнява тези условия. Досега най близката друга болница бе в Любимец, на 60 км. От тази година тя е закрита, като в нея ще се провежда само физиотерапия. Другото най-близко функциониращо лечебно заведение е Свиленград на 70 км. Харманли е на 81 а хасково-103 км. Планинския терен и лошите пътища не позволяват на пациентите от Ивайловград да пристигнат до друга болница за по-малко от час, дори и с линейка. Още повече че в момента в разкрития спешен кабинет там има само 1 лекар, който дори при добро желание не може да осъществява ежедневно 24 часово дежурство.

В момента в Ивайловград функционира само една клинична пътека-за лечение на пневмония. Ако болницата бъде обявена за защитена, имаме ресурсите и специалистите да лекуваме и по други пътеки, категорична е директорът д-р Денка Петрова.

Георги Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини