От х:

Днес в x:

5 растения с доказани ползи от консумацията им за здравето

Полезни ли са ядливите цветя?

Цветята, освен присъстващи на масата като декорация, могат да се озоват и в чинията ни. Ядливите цветя вече са много популярни, използват се различни видове и присъстват в ястията по целия свят. Някои цветя крият рискове за здравето, но други са изключително полезни и могат да допринесат за по-здрав организъм, за настроение в чинията и усещане на нови вкусове.

5 вида здравословни ядливи цветя

1. Глухарче

Глухарчето е упорит градински плевел, но въпреки това е установено, че е много здравословно ядливо растение, което има мощни антиоксиданти качества. Цветовете му могат да се ядат както сурови, така и пържени или панирани. Освен цветовете могат да се консумират и неговите листа, стъбла и корени. Обикновено корените му се използват за чай, а листата и стъблата му могат да се ядат пресни, нарязани на салата или задушени и приготвени във фурната.(1)

2. Лавандула

Лавандулата е флорална билка с виолетови цветове. Тя има отличаващ се аромат, успокояващ ефект и най-често се използва под формата на масло и ароматизатори, но има приложение и в кулинарията. Като вкус наподобява на розмарин. При приготвянето ѝ трябва да се използва малко количество, защото има риск ястието да стане прекалено силно и ароматно. Вкусът ь присъства в солени и сладки ястия. Най-много се предпочита и използва като добавка към ликьори, билкови чайове, сиропи, смес от подправки и най-различни печива. Подхожда си в комбинация с шоколад, мащерка, цитрусови и горски плодове.(2)

3. Микро латинка

Известна е с противовъзпалителния и антиоксидантния си ефект, освен това е много богата на минерали. Микро латинките имат пикантен вкус, а цветовете им са ярко наситени. Могат да се консумират листата и цветовете, сурови или сварени. Листата са кръгли и зелени и могат да се ядат просто така или да се добавят и пасират към песто. Цветовете имат жълт, оранжев или червен цвят и могат да се използват в декорация на сладкиши, торти или салати. (3)

4. Тученица

Тученицата не е само градински плевел. Тя притежава антиоксидантни качества и съдържа много витамини и минерали. Най-голямата ѝ хранителна полза е, че е изключително богата на омега-3. Ядливи са и малките ѝ цветовете и месестите и листа. Те могат да се сервират към салати, супи, сандвичи или задушени с други зеленчуци като гарнитура.(4)

5. Роза

Известна е със своите доказани качества, намаляващи чувството на тревожност и депресия. Съществуват над 150 вида рози и всички видове могат да се консумират. Ядат се само розовите, ароматни и сладки листенца. Розата намира приложение в най-различни конфитюри, сиропи, сладка, като добавка към масло, захар или шоколад, в чайове, печива и други. (5)

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини