От х:

Днес в x:

Канада обяви двугодишно ограничение за прием на чуждестранни студенти

Канада обяви двугодишно ограничение за приема на чуждестранни студенти, след като огромният прилив на студенти през последните години е влошил още повече проблема с недостига на жилища в страната, предава Ройтерс. Миналата година Канада е издала близо 1 милион разрешителни за обучение, около три пъти повече от преди десетилетие, според правителствени данни. Новото предложение ще намали приема с близо една трета.

Министърът на имиграцията на Канада Марк Милър казва, че либералното правителство ще въведе временно двугодишно ограничение за студентските визи, което ще доведе до издаването на около 364 000 визи през 2024 г. Новите предложения също така ще наложат ограничения върху разрешенията за следдипломна работа, издавани на чуждестранни студенти, което вероятно ще ги насърчи да се върнат в родните си страни.

По-рано разрешителните се разглеждаха като лесен начин за осигуряване на постоянно пребиваване. Хората, които следват магистърски програми или докторати, ще имат право на тригодишно разрешение за работа.

Милър пояснява, че съпрузите на международни студенти, записани в други нива на обучение, включително бакалавърски и колежански програми, вече няма да отговарят на условията, каза Милър. Приемането на нови заявления за разрешение за обучение през 2025 г. ще бъде подложено на преоценка в края на текущата година.

Канада се превърна в популярна дестинация за международни студенти, тъй като е сравнително лесно да се получат разрешителни за работа. Но скокът на чуждестранните студенти е довел до недостиг на апартаменти под наем, което повишило наемите. През декември наемите в цялата страна са се повишили със 7,7% спрямо година по-рано, според Statscan. Освен кризата с наемите, правителството е загрижено и за качеството на образованието, предоставяно от някои от институциите.

Международните студенти допринасят с около 22 милиарда канадски долара (16,4 милиарда долара) годишно за канадската икономика. Този ход ще навреди на много образователни институции, които разширяват своите кампуси с надеждата за продължаващ приток на студенти.

Онтарио, най-населената провинция, получава най-голям дял чуждестранни студенти. Някои фирми, включително ресторанти и сектори за търговия на дребно, предупреждават, че ограничаването на чуждестранните студенти ще създаде недостиг на временни работници .

Ресторантите в цяла Канада се борят с недостига на работна ръка с близо 100 000 свободни работни места, а международните студенти са съставлявали 4,6% от 1,1 милиона работници в сектора на хранителните услуги през 2023 г.

Канадските банки също са се възползваха от притока на нови студенти, тъй като всеки студент трябва да има Гарантирани инвестиционни сертификати (GIC) на стойност над 20 000 канадски долара, предпоставка за покриване на разходите за живот на международните студенти.

По-голямата част, около 40%, от чуждестранните студенти идват от Индия, като Китай е на второ място с около 12%, според официални данни от 2022 г.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини