От х:

Днес в x:

До 5 януари в НАП ще се извършват дейности по годишното приключване

До 5 януари 2024 г. в НАП ще се извършват дейности, свързани с процесите по годишно приключване за 2023 г. и конфигуриране на информационните системи за работа през 2024 г. , съобщават от офиса на администрацията в Хасково.

От офиса на НАП в града обръщат внимание на клиентите си, че ще могат да ползват голяма част от услугите на Агенцията, но информацията от подадените справки и декларации ще бъде отразена след 5 януари. Така например, достъпни дотогава ще са: електронната услуга за подаване на уведомления за трудови договори; подаването на справки-декларации и документи от регистрираните по ЗДДС лица; плащанията на здравни вноски, като същото ще е възможно само по банков път чрез търговските банки; както и подаването на Декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват за своя сметка.

Данните от постъпилите в този период документи и от извършените плащания ще бъдат отразени в системите след 5 януари 2024 година. Здравноосигурителният статус също ще се актуализира след тази дата. Ако преди това бъде направено плащане през търговска банка, то възстановяването на здравни права ще става в офис на НАП, чрез издаване на удостоверение за непрекъснати здравно-осигурителни права на хартиен носител. Следващата актуализация на здравен статус ще бъде на 5 януари и тя ще включва всички данни към тази дата.

До същата дата физическите и юридическите лица ще имат достъп до всички електронни услуги, предоставяни от НАП, със следните изключения:

  • няма да е достъпна електронната услуга за подаване за заявления за регистрация и дерегистрация по ЗДДС. Тези документи ще се подават само на хартиен носител в офис на НАП по регистрация;
  • няма да може да се извършва промяна на имейл и телефон за контакт с НАП през новата електронна услуга „Управление на достъпи и на контактна информация“;
  • няма да е достъпна електронната услуга за подаване на искане за издаване на документ;
  • няма да е достъпна електронната услуга за потвърждаване на издаден персонален идентификационен код (ПИК);
  • няма да има възможност за подаване на заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски, в това число и за допълнително задължително пенсионно осигуряване.
  • няма да има възможност за плащане на задължения за данъци, осигурителни вноски и задължения, подлежащи на принудително събиране чрез електронните услуги на НАП.

Физическите лица, които подават годишна декларация за облагане на доходите, ще могат да го направят чрез електронната услуга на НАП със стартирането на кампанията от 10. 01. 2024 г. В същия ден ще започне и подаването на декларациите на хартиен носител в офисите на приходната агенция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини