От х:

Днес в x:

Актрисата Иванка Шекерова: Видях срама в очите на полицая, че не е от страната на културата, а е задължен да я избутва

    Актрисата от трупата на Хасковския театър Иванка Шекерова бе част от Националния протест "Народ без култура е народ без бъдеще!“, който започна от Министерството на културата днес и продължи до Министерски съвет.
    Тя разказа от първо лице за атмосферата:

    Събрахме се пред Министерството на културата, след което се насочихме към Министерски съвет. Бяхме наистина културни.

    В протеста се включиха над 2-3 хил. души от цялата страна, сред тях и изявени имена.

    Народните ансамбли дойдоха с тъпаните и с гайдите, певиците пяха песни. Излязохме, за да покажем, въпреки тежестта която носим като културни дейци и въпреки унизителното заплащане, което получаваме, че сме тук, че ни има. Микрофонът бе взет от различни представители на културата.

    Натъжих се при гледката, в която видях  една дама, ако не се лъжа от Пазарджик, от дълги години работи в народен ансамбъл и е с две висши образования, че си беше закачила на ревера фиша, който получава: заплата 800 лева. Абсурдно!

    Бяхме там, за да изкажем позицията си. А тя е ясна за всички: бяхме там да спасим културата!

    Но една от ситуациите, които преживях по време на протеста ми подейства наистина покрътително: Бях на първа линия- лице в лице с полицията. Желанието ни беше да изпратим контактна група, която да преговаря с властимащите. Не се получи, никой не излезе. Напъват протестиращите културни дейци да нахлуят в Министерски съвет, но дойде отпора от полицията. Както казах, бях на първа линия. Лице в лице с полицая. Погледна ме в очите той и каза:

    НИКОГА, НИКОГА НЕ СЪМ ВЯРВАЛ В ЖИВОТА СИ, ЧЕ ЩЕ ДОЙДЕ ТОВА ВРЕМЕ. ДА ИЗБУТВАМ АЗ ХОРАТА НА КУЛТУРАТА. СЪЖАЛЯВАМ!-и видях срама в очите му, че не е от страната на културата, а е задължен да я избутва.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини