От х:

Днес в x:

Покана за участие в театър без грешки

    За първи път в Хасково се провежда Форум театър. Днес бе първият ден от уоркшопа, който ще продължи до 29-ти август. В него актрисата от трупата на театър „Иван Димов“ Иванка Шекерова и режисьорката Лилия Секова насочват в различен поглед към живота чрез изкуството.

    Всички са поканени за участие във формата, който се провежда всеки ден от 10 до 16 часа. Няма ограничение на възрастта и професиите.

    Инициативата е напълно безплатна и за тези, които искат да се включат в нея през следващите дни. Финансирана е  по Програмата за подпомагане на младежки дейности към община Хасково.

     Форум театърът е доста популярна форма по света, в която се използват артистични похвати за развиването на практически умения.

    В групата днес се включиха основно млади хора, някои от тях вече се занимават с театър, на други им беше за първи път.

    В голямата зала на Младежкия център те бяха поставени от менторите в различни ситуации, за да пресъздадат различни емоционални състояния.

    А това, което се случва всъщност е една покана за театър без грешки.

    “Принципно в живота няма грешки. Има пътища, които ние избираме. Дали избираш добрия или лошия път -това не е грешка, това е опит, през който преминаваш -искаш или не.“, казва Иванка Шекерова.

    Форум театърът е начин за провокиране на мисленето с фокус към социалните проблеми, които съпътстват хората в ежедневието и тяхното решаване чрез преосмисляне. Затова в известен смисъл този пърформанс може да бъде наречен и арт терапия. В този формат участниците са провокирани да разказват и негативни истории, които им са се случили в реалния живот. Защото на сцената всеки е свободен да се изрази според преживяванията си, освен това програмата е разработена на основата на реални житейски ситуации, в които всеки от нас попада. И дава възможност да се погледнеш отстрани за история, с която искаш да се справиш от твоята биография. Да оцениш това, което е довело до негативното състояние, казва менторката.

    И докато тази форма се представя за първи път в Хасково, то тя вече е разработена в Пловдив от Лилия Секова. Тя работи по нея и с лишените от права в Пловдивския затвор, вече има поставени и пиеси.

    Макар само за ден, Иванка Шекерова казва, че вече има зрънца талант, които е забелязала от младежите, дошли за заниманията.„Смятам че това е едно добро начало да се запознае хасковската аудитория с този модел на работа върху социално значимите проблеми и инициативата да премине в регулярни занимания“.

    На 29-ти август проектът ще завърши с представление от няколко малки пиеси. Те ще бъдат поставени на социални теми, набелязани като такива от участниците. В крайното представление ще бъде включена и публиката.

    „Това е смисълът на Форум театъра-да показва проблема и обществото да го разрешава“.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ха
      Хаус
      7 -2
      01:05, 27 авг 2019
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    Последни новини