От х:

Днес в x:

10 °C

Покана за участие в театър без грешки

  За първи път в Хасково се провежда Форум театър. Днес бе първият ден от уоркшопа, който ще продължи до 29-ти август. В него актрисата от трупата на театър „Иван Димов“ Иванка Шекерова и режисьорката Лилия Секова насочват в различен поглед към живота чрез изкуството.

  Всички са поканени за участие във формата, който се провежда всеки ден от 10 до 16 часа. Няма ограничение на възрастта и професиите.

  Инициативата е напълно безплатна и за тези, които искат да се включат в нея през следващите дни. Финансирана е  по Програмата за подпомагане на младежки дейности към община Хасково.

   Форум театърът е доста популярна форма по света, в която се използват артистични похвати за развиването на практически умения.

  В групата днес се включиха основно млади хора, някои от тях вече се занимават с театър, на други им беше за първи път.

  В голямата зала на Младежкия център те бяха поставени от менторите в различни ситуации, за да пресъздадат различни емоционални състояния.

  А това, което се случва всъщност е една покана за театър без грешки.

  “Принципно в живота няма грешки. Има пътища, които ние избираме. Дали избираш добрия или лошия път -това не е грешка, това е опит, през който преминаваш -искаш или не.“, казва Иванка Шекерова.

  Форум театърът е начин за провокиране на мисленето с фокус към социалните проблеми, които съпътстват хората в ежедневието и тяхното решаване чрез преосмисляне. Затова в известен смисъл този пърформанс може да бъде наречен и арт терапия. В този формат участниците са провокирани да разказват и негативни истории, които им са се случили в реалния живот. Защото на сцената всеки е свободен да се изрази според преживяванията си, освен това програмата е разработена на основата на реални житейски ситуации, в които всеки от нас попада. И дава възможност да се погледнеш отстрани за история, с която искаш да се справиш от твоята биография. Да оцениш това, което е довело до негативното състояние, казва менторката.

  И докато тази форма се представя за първи път в Хасково, то тя вече е разработена в Пловдив от Лилия Секова. Тя работи по нея и с лишените от права в Пловдивския затвор, вече има поставени и пиеси.

  Макар само за ден, Иванка Шекерова казва, че вече има зрънца талант, които е забелязала от младежите, дошли за заниманията.„Смятам че това е едно добро начало да се запознае хасковската аудитория с този модел на работа върху социално значимите проблеми и инициативата да премине в регулярни занимания“.

  На 29-ти август проектът ще завърши с представление от няколко малки пиеси. Те ще бъдат поставени на социални теми, набелязани като такива от участниците. В крайното представление ще бъде включена и публиката.

  „Това е смисълът на Форум театъра-да показва проблема и обществото да го разрешава“.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ха
   Хаус
   7 -2
   01:05, 27 авг 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  19 фев 2020
  Последни новини