От х:

Днес в x:

19 °C

Покана за участие в театър без грешки

  За първи път в Хасково се провежда Форум театър. Днес бе първият ден от уоркшопа, който ще продължи до 29-ти август. В него актрисата от трупата на театър „Иван Димов“ Иванка Шекерова и режисьорката Лилия Секова насочват в различен поглед към живота чрез изкуството.

  Всички са поканени за участие във формата, който се провежда всеки ден от 10 до 16 часа. Няма ограничение на възрастта и професиите.

  Инициативата е напълно безплатна и за тези, които искат да се включат в нея през следващите дни. Финансирана е  по Програмата за подпомагане на младежки дейности към община Хасково.

   Форум театърът е доста популярна форма по света, в която се използват артистични похвати за развиването на практически умения.

  В групата днес се включиха основно млади хора, някои от тях вече се занимават с театър, на други им беше за първи път.

  В голямата зала на Младежкия център те бяха поставени от менторите в различни ситуации, за да пресъздадат различни емоционални състояния.

  А това, което се случва всъщност е една покана за театър без грешки.

  “Принципно в живота няма грешки. Има пътища, които ние избираме. Дали избираш добрия или лошия път -това не е грешка, това е опит, през който преминаваш -искаш или не.“, казва Иванка Шекерова.

  Форум театърът е начин за провокиране на мисленето с фокус към социалните проблеми, които съпътстват хората в ежедневието и тяхното решаване чрез преосмисляне. Затова в известен смисъл този пърформанс може да бъде наречен и арт терапия. В този формат участниците са провокирани да разказват и негативни истории, които им са се случили в реалния живот. Защото на сцената всеки е свободен да се изрази според преживяванията си, освен това програмата е разработена на основата на реални житейски ситуации, в които всеки от нас попада. И дава възможност да се погледнеш отстрани за история, с която искаш да се справиш от твоята биография. Да оцениш това, което е довело до негативното състояние, казва менторката.

  И докато тази форма се представя за първи път в Хасково, то тя вече е разработена в Пловдив от Лилия Секова. Тя работи по нея и с лишените от права в Пловдивския затвор, вече има поставени и пиеси.

  Макар само за ден, Иванка Шекерова казва, че вече има зрънца талант, които е забелязала от младежите, дошли за заниманията.„Смятам че това е едно добро начало да се запознае хасковската аудитория с този модел на работа върху социално значимите проблеми и инициативата да премине в регулярни занимания“.

  На 29-ти август проектът ще завърши с представление от няколко малки пиеси. Те ще бъдат поставени на социални теми, набелязани като такива от участниците. В крайното представление ще бъде включена и публиката.

  „Това е смисълът на Форум театъра-да показва проблема и обществото да го разрешава“.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ха
   Хаус
   7 -2
   01:05, 27 авг 2019
   Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!

  Хороскоп за 29.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
  29 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
  29 сеп 2020
  Последни новини