От х:

Днес в x:

Иванка Шекерова: Дори обяснението в любов през 60-те е било различно

Срещата ни е случайна, между щендерите в магазин за дрехи. Усмихнатото й лице се появява над лошо скроена блуза и сякаш дрехата застава правилно на закачалката, може би заради заряда на Иванка Шекерова.

Усещането е като струйка хладен въздух в слънчев зимен ден, в ден точно като този на случайната ни среща. Приятно е.

Студенината е само събрана в якето й всъщност, самата тя е огън.

А огънят от излъчването й ще се усети  на 27-ми декември, вторник, на сцената на Младежкия център. Два часа в духа на хубавата българска естрада, или по-скоро българската музикална класика, ще сподели с хасковлии заедно с музикантите, с които работи от ШЕКЕРОВА LIVE BAND. Проектът  „Чарлстон назад в 60- те БГ“ е отдавнашна нейна мечта. Въпреки че е от Пловдив, като част от трупата на Хасковския театър, актрисата и певица Иванка Шекерова, е решила да го направи като празничен подарък именно  за хасковлии. Тя ще пее между Коледа и Нова година, навръх Стефановден.

За нея и музикантите, с които работи от няколко месеца по клубните сцени: Мартин Стоянов-Мартист, Момчил Косев и Богомил, концертът в Хасково е първият им пред масова публика.

В духа на златните хитове от 60-те години на Лея Иванова, Стефан Воронов, Лили Иванова, Лия Антонова, и разбира се, авторска музика, изпълнителката на „Неонов куплет”, очаква Хасково.

- Ти си актриса и вече набираш скорост и като певица, как театъра ти помага в изявата на музикалната сцена, как актрисата допълва певицата?

- Много хора ме питат: Не трябва ли да си избереш едно от двете-музиката или театъра. Винаги им отговарям: Защо трябва да направя това, като и двете неща са част от мене. Когато усещаш това, което правиш като потребност, не бива да си слагаш спирачки. Това е като да ти налагат максимата , че истинската любов е само веднъж. Вярвам, че можеш да обичаш истински повече от един път, да обичаш две неща, та дори и три, с еднаква страст.

- Вече здраво си стъпила на музикалната сцена. Въпреки че пееш отдавна, кой ти даде увереност за това?

- Случи се благодарение на срещата ми с драматурга на хасковския театър Елин Рахнев, покрай участието ми в пиесата”Дубльори”. Той откри  музикалния ми талант. Аз всъщност винаги съм си знаела, че го имам, но никой преди него не подходи сериозно и не се  отнесе с внимание и мисъл за разгръщане на музикална кариера. Елин Рахнев е артистичен директор на продукциите, с които се появявам като изпълнител. С него общо взето съгласувам всички неща за музикалните си изяви.

- Спомена Елин Рахнев като човека, който ти се е доверил за голямата сцена, за професионалните занимания в музиката, повярвал ти е, но кога ти самата откри, че си талантлива за музика?

- Още когато бях малка. Баба ми е музикант, певица, беше преподавател по цигулка, а пък леля ми от страна на баща ми е оперна певица, пее се много в нашия дом. Но всички се впечатляваха от малкото момиченце с боботещ глас. И винаги ме караха да пея. А когато баба ми ходеше в църковния хор в „Св. Марина” в Пловдив, все ходех с нея да пея. Но когато станах на 14 години се записах в певческа школа към ОДК -Пловдив и чак тогава започнах всъщност да разбирам къде греша, да изграждам вокала си.

- Тоест това да си на голямата музикална сцена си е една изработена мечта...и защо в един момент реши да „боботиш” в театъра, а не на сцената като певица?

- Защото никога не съм вярвала докрай, че ще бъда успешна в музикалното поприще, а щуротията на актьорството си е вътре дълбоко в мен. Дишам чрез нея.

- Много си млада, с много роли в театъра, вече и певица, но имаш и проекти в Ивайловград с деца и непрофесионални актьори, имате и пиеси, които излизат и в други градове, кога намираш време за всичко?

- Често казвам, че живея в колата. За една година имам над 1000 хиляди километра навъртени. Но единствено страстта ме кара да правя всичко това. Да пътувам, да отида в София за участие в някой клуб с бенда, покрай театралната трупа на Хасково - да обикалям салоните в цялата страна, в Ивайловград до водя репетициите, да направим представлението. Аз пътувам непрекъснато в буквалния и преносния смисъл, но този път е много зареждащ.

Децата от трупата в Ивайловград са ми като часовник за времето и са ми като коректив за музиката. Тези деца идват на моите концерти, следват ме навсякъде. Изключително много ме обичат и аз тях. Първо на тях пуснах песните, които ще чуете и вие сега на концерта  в Младежкия център.

- Казваш че пътуваш непрекъснато, каква музика слушаш в колата?

- Слушам всичко, за да мога да се обогатявам, за да мога да разбирам къде съм аз в цялото. И рап, и супер модерните бийтови парчета, но и старите –на Лея, Васил Найденов, на Стефан Воронов.

- Името ти като певици вече нашумя, прожекторите вече се обърнаха към теб. Дори песента „ Неонов куплет“- първата, която извади на пазара и клипира, стигна до челото на „Българския ТОП 40”. Казват, че си новият супер глас на българската музика. Как ти влияят тези събития и коментари?

- Радва ме да чувам тези неща, защото за един артист мнението и на публиката, и на критиката е важно, защото в крайна сметка ние се изявяваме на сцената, за да доставим удоволствие на хората. Сцената за мен не е самоцел - просто искам да изляза и да пея, а е мисия. А в проекта „Чарлстон назад в 60- те БГ“  посланието ми е към младите хора - да разберат, че има такава музика и е толкова хубава, колкото тази, която те слушат. Смятам, че ако има, както аз го наричам “облъчване” от различни стилове музика в момента, защото да няма и такова „облъчване” в духа на класическите 60-те. То ще обогати младите хора и ще им даде по-богата музикална култура, убедена съм.

- Казваш млади хора, но ти самата си млад човек, само на 30 години  си, кога и къде  ти самата чу тази музиката на 60-те години и защо я хареса?

- Моята душевност може би е по-романтична и винаги съм се обръщала назад във времето, защото ме докосват думите, словото на тези изпълнители. Темата на текстовете е много интересна и е различна от днешното говорене, пеене. Обяснението в любов дори е по различен начин.

Аз изпитвам удоволствие, когато пея и ако има ответна реакция, за мен е изключителна радост. Това, което правя, не е никак комерсиално. Не гоня популярност, а наистина искам да оставя някаква следа.

- Това със следата не е ли много шаблонно?

- Не знам дали е шаблон, но ако до този момент никой в България не се е сетил да се обърне назад и да се насочи към тази музика, аз го приемем като мисия. И можем би това е следата - по скоро мисията.

- Ако трябва да опишеш в цвят твоята следа, как изглежда тя?

- Като черно-бяла. Но не като негатив. Аз съм изключително позитивен човек, много чувствителен, много романтичен, въпреки, че съм бойна, карам колата като момче, понякога говоря като момче... всъщност съм непоправима романтичка - черно-бяла.

Интервю на Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (21)

  • 1
    Ко
    Колчо слепеца
    29 -2
    16:08, 26 дек 2016
    Много пъти съм се питал ---ако държавата не субсидира театрите и те останат на самоиздръжка няма ли артистите вкупом да умрът от ГЛАД Слуд 1989 г началото много от тях миеха чинии такси караха магазинери След като се оформи обаче новата буржоазия артистите пак ЖИВНАХА щото новобогаташите се нуждаеха не толкова от култура колкото да си покажат физиономиите и ЗАДНИЦИТЕ прлед простолюдието
    • Гл
      Гламъфффф
      5 -11
      09:21, 27 дек 2016
      За първи път виждам кьораф дето е толко тъп! Виж коментара
  • 2
    Sc
    Scarface
    15 -10
    18:12, 26 дек 2016
    Това се казва журналистически нюх!В точното време да си на точното място.Случайно да направиш интервю с 10 въпроса.И като за начало на статията за постигане силен емоционален ефект за да ни впечатли от личността и да се иозползват методи от поезията.Браво!
  • 3
    Бъ
    Българин
    8 -8
    19:59, 26 дек 2016
    Браво, Ванче!
  • 4
    Ко
    Колчо слепеца
    9 -16
    20:13, 26 дек 2016
    На кое казваш БРАВО бе АХМАК Тази Захариева пардо... Виж коментара
    • Sc
      Scarface
      8 -11
      21:04, 26 дек 2016
      Ахмакът май сте вие.Бравото в случая ми е ирония към авторката на интервюто.И не само то.Не напразно са ми нацвъкали отрицателните вотове.Изглежда наистина сте слепец.Даже и за това което си мислите че виждате.Между другото бихте ли изброили какви са задълженията на една жена?И какви вашите например.Ако не бяхте слепец разбира се.Имайте предвид че отговорите ли на този въпрос ще съберете всички отрицателни гласове.
    • " роднина"
      8 -8
      23:36, 26 дек 2016
      За ваше сведение - ДА МОЖЕ!!! И картофи бели жената, и лук реже, и чисти, и готви често за племенника си! Не че съм пряк наблюдател на нещата, с добронамерена завист споделям успеха й! За разлика от сестра си, която до скоро беше " домакиня"
  • 5
    Sh
    shtender
    9 -8
    20:37, 26 дек 2016
    и след като срещата ви е случайна, защо снимката не е до щендера с дрехи. за канарчета ли пак ни вземате....
    • Sc
      Scarface
      9 -4
      21:23, 26 дек 2016
      Все пак трябва да усетим че е огън момиче.В дрипшопа едва ли ще стане такава.
      На естественна светлина в парка до театъра не е лошо място.Е, щеше да е по-добре ако беше в цял ръст.Фотографът явно този път е била жена а не лябемеца на всички ни който ни предоставя възможността да видим обекта от всички страни.
  • 6
    Ку
    Кумчо Вълчо
    23 -11
    22:18, 26 дек 2016
    Чета коментарите и се чудя от къде толкоз злоба , жалко е .. много жалко. Шекерова е професионалист. И като актриса и като певица. Като жена не ме вълнува каква е, не ми е в къщата. Изобщо не намирам адекватност в злобните Ви коментари. Единственото логично обяснение за тях е изключителна ниско ниво на интелигентност, подкрепено с доста голяма доза комплекси. Хора, много сте зле, честно... Намерете някоя висока сграда, качете се на последния етаж и се метнете от там, така поне ще привлечете по-положително внимание към себе си, когато ви оплакват. Да, гадно звучи ... знам.
    • Ка
      Катя
      12 -6
      22:39, 26 дек 2016
      Браво! Изказвате моите мисли, но аз реших да бъда по-сдържана в коментара си. Радвам се, че има и трезво мислещи хора като вас в този град, а не само дребни и злобни душици.
  • 7
    Ка
    Катя
    13 -9
    22:31, 26 дек 2016
    За поредвн път се убеждавам, че моите съграждани са най-добри в това да хейтят (извинете ме за чуждицата). В статията се говори за талант, за една прекрасна музика от миналото ни, за посланието, което Шекерова иска да отправи към младежта чрез тази музика, за изкуство... Явно е, че някои хора наистина са слепи за това, което обогатява душата, а други са белязани от негативизъм. Весели празници!
    • Не
      Незапознат
      0 -6
      21:08, 27 дек 2016
      За какво послание и то към младежи ми говорите?Пър... Виж коментара
  • 8
    Ко
    Колчо слепеца
    12 -7
    09:18, 27 дек 2016
    Абе аз съм завършил АКТьоРСКО МАЙСТОРСТВО в класа на СТЕФЧО ДАНАИЛОВ НО ----- не станах Голям артист въпреки прогнозите му Сега карам такси Що стана така не знам Чета какво е писала тази КАТЯ --прекрасна музика послания изкуство богати души и си мисля тази КАТЕНКА с тази обогатена ДУША дали е оставала някай ден ГЛАДНА като мойте приятели от ЗИГАН МАХЛЕСИ Абе няма какво да говорим
  • 9
    Па
    Павлов
    6 -4
    11:35, 27 дек 2016
    До Колчо, или който и да сте:
    Чета коментарите Ви и си мисля си, че Бог отдавна е махнал с ръка и ни е оставил да се варим в собствен сос!
  • 10
    Ко
    Колчо слепеца
    3 -2
    14:38, 27 дек 2016
    Не се очудвай то това си е негова работа
    • Sc
      Scarface
      3 0
      17:02, 27 дек 2016
      По скоро такива като Павлов му намират работа.Той е скучен старец койта се чуди какво да прави потънал в забвение.Винаги ще се намири някой който да
      го сепне слагайки дърва под казана.
  • 11
    Аб
    Абе незапознат
    3 -1
    11:35, 28 дек 2016
    Абе незапознат, кой се опитва да казва на другите какво обогатява душата им и какво не, или какво да слушат. Аман от тънкообидници, които изважат думите от контекста и почват да си насосват глупости! Аман!
    • Не
      Незапознат
      1 0
      18:49, 28 дек 2016
      Приема се!Най после и вие да обогатите сайта с нещо вярно.
  • 12
    Сл
    Сланинко
    1 -2
    20:15, 29 дек 2016
    Абе нетаджии махнете я найпосле тая шекерова вече цял месец я гледаме аман
Последни новини