От х:

Днес в x:

Атакуваха Синята зона в съда. Неуспешно

Пример за паркиране в центъра на Хасково

Хасковският административен съд е отказал да насрочи съдебно заседание, в което да се разгледа жалбата на общинския съветник Георги Майоров срещу така наречената Синя зона. Тя бе приета от ОбС след продължителни дебати през ноември миналата година.

Наредбата предвижда обособяването на 400 платени паркоместа по централните улици и булеварди на Хасково. Приетата такса за абонамент е 360 лева на година, 50 лв. на месец и 1 лев на час. От нея не са освободени и живеещите в центъра на града.

Мотивите на Майоров, с които атакува решението на ОбС са, че то е несъизмеримо със стандарта на живот в Хасково. Според него тук заплатите са 200 до 400 лева и не може да става сравнение със София, където по думите му са между 1000 и 2000 лева. В жалбата си общинският съветник пише още, че разполага с писмен протест, подписан от 1000 граждани на Хасково, който ще покаже в съда.

На заседанието на ОбС през ноември Майоров предложи по-ниски такси за паркиране в Синята зона – 50 стотинки на час, 30 лева месечно и 250 лв. за година.

Предложението му обаче не бе прието.

В жалбата си до съда общинският съветник е направил съществени пропуски, без които не може да й се даде ход – не е посочил например адреса на ответника, в случая Общински съвет – Хасково. От административния съд са го уведомили за пропуските и са го приканили да ги отстрани в 7-дневен срок. Той обаче не го е сторил и магистратите прекратили преписката.

Некадърно написаната жалба обаче е само формалният повод за спирането на протеста. Аргументите на Майоров са за целесъобразност, а съдът преценява само от гледна точка на законосъобразност, коментираха юристи.

Областният управител Румен Данев също посочи такъв мотив, когато бе попитан преди време от журналисти дали ще спре решението за Синята зона. Юристите на администрацията му били на мнение, че в случая законът не е нарушен и протестирането на решението на ОбС няма да издържи в съда.

От общинската администрация пък казаха, че въпросът със Синята зона все още се обсъжда и реално не е въведена.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини