От х:

Днес в x:

Хасковска община е подала 3 основни и 2 резервни проекта за финансиране през държавния бюджет

Община Хасково е получила писмо от МФ вчера и е подала проекти за приоритетно финансиране, които да бъдат включени в списъка за разпределянето на 1 млрд.лв., за които се очаква, че ще бъдат заложени в Бюджета за 2024 година, съобщиха от администрацията. Подадените проект, според заложените изисквания, са 3 -за ВиК инфраструктура, за изграждането на Спортен комплекс и за цялостен ремонт на читалище „Заря“, както и два резервни, коментира кметът на Хасково Станислав Дечев. "Успяхме да реагираме, защото имахме проектна готовност и възможност да покрием изискванията, въпреки краткото време", посочи той.

Скандалът със списъка за целево финансиране на общински разработки избухна днес, след реакцията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която се обяви срещу идеята в бюджета да бъде включен приоритетен списък от проекти на общини, които да бъдат финансирани. Нинова посочи, че времето, дадено на общините да подадат проектите е било твърде малко и голяма част от тях не са успели да направят това.

„Това, което се канят да направят с общините, е абсурдно, дъно, посегателство върху милиони българи“, заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерът на БСП.

За разпределянето на милиарда за проектите на общините финансовият министър Асен Василев заговори още преди две седмици. Парите са два пъти повече от тези, разпределени през бюджета на МРРБ в миналата година. Освен това, сега е разширен и тематичният кръг за разработките, като в него освен проекти за ВиК и улична инфраструктура, влизат възможности за получаване на финансиране за ремонти по сгради, включително и от образователната и културната инфраструктура. Още в началото беше обявено, че приоритетно одобряване на проектите си ще получат онези общини, които имат готовност със строителни разрешителни и реално стартиране в минимален срок на проектите си.

Предложението да бъде изготвен списък с обекти за целево финансиране, посочени от общините като най-важни за изпълнение за тях, е на ГЕРБ и ДПС.

От Националното сдружение на общините обявиха, че имат готовност да подадат условия и критерии за допустимост на проектите, ако те надвишават определена сума, за да се постигне равнопоставеност.

Всъщност въпросът е как да бъде разпределен този 1 млрд., който ще бъде заложен в Държавния бюджет за финансиране на проектите на общините-чрез конкретни предложения, подадени към МРРБ и разгледани по ясни критерии или чрез списък към Бюджета целево за съответната община.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова днес всички партии и местни коалиции да се обединят срещу ГЕРБ заради изпратено писмо до кметовете от Министерството на финансите вчера, с което ги молят да предоставят проекти за финансиране на общината, която управляват. Според Нинова това се прави умишлено, а ПП-ДБ са употребявани като "салфетки".

Националното сдружение на общините в Република България приветства възможността за подпомагане от държавата по изпълнение на важни проекти, които общините нямат възможност да финансират сами, коментира заместник-председателят на УС на НСОРБ и кмет на Димитровград Иво Димов. Според него обаче, заради краткото време, определено от МФ за подаване на проектите, е редно да бъде дадена възможност с ясни указания за коригираща декларация, която общините да могат да подадат преди окончателното приемане от НС на Бюджета, между първо и второ четене, ако преценят, че имат по-важни проекти за изпълнение от сега обявените.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини