От х:

Днес в x:

До 1,50 лв. за килограм „Кьосе“ в Хасково

    Есенно изобилие на Зеленчуковия пазар в Хасково. Тази година реколтата от зеле, моркови и карфиол е богата. Продукцията е предимно българско производство, а цените са като миналогодишните.

    Между 1 лв. и 1,50 лв. струва килограм българско зеле от сорта „Кьосе“.

    Емил Шумаков гледа осем декара зеле в село Горски Извор. Добивът му е между два и три тона на декар. Той смята, че това е най-добрият сорт зеле за наклаждане и туршии.

    “Кьосето“ е един от старите сортове. Семената ги купуваме от Пловдив от „Марица“. Държа на качеството, защото имам доста клиенти и не искам да ги губя. Другият подходящ сорт е "балкан", който е с малко по-твърди листа. Има и трети вид „ергенче“. Той е мелез между твърдото и кьосето. “, казва още Шумаков.

    На кооперативния пазар в Хасково сред търсената стока за зимнина са и морковите. Те са  по два лева за килограм, а къдравото зеле се търгува за  1,60 лева. Според търговците търсенето е все още слабо.

    „Чакат да стане или по-евтино, или по-студено, ама нищо не става“, твърди Гинка Димитрова.

    Според клиентите цените са нормални. Хората смятат, че на фона на всичко останало, зеленчуците на пазара в Хасково са евтини. Някои вече са си направили туршии, други тепърва купуват продукти.

    Според специалистите хубавото зеле се познава по това, че е пръхкаво и сочно.

    Пламена Борисова

    Източник: Asenovgrad.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини