От х:

Днес в x:

Адв. Ина Вескова: Възпитана съм, че ако искам нещо да се случи, трябва да променя нещо

Адвокат Вескова, имате успешна адвокатска практика, защо се захващате с политика?

Защото съм възпитана съм, че когато искаш нещо да се промени, не очакваш някой друг да го направи. Ставаш и го правиш, и ако можеш да запалиш „пламък“ и у хора, които да тръгнат редом до теб, казвам тръгнат, а не последват, защото съмишлието е много по-голяма сила, би било чудесно. Ако всички ние, без значение от професията ни, отделим част от времето си за нашия град, за нашата община, ще живеем на едно по-добро място.

В общината има проблеми, които изпитва ежедневно всеки от нас, затова и всеки следва да поеме отговорност, защото това е нашият дом. Аз съм човек, който може да носи отговорност. Професията ми на адвокат ми даде силата и познанието, за да стигна до това решение. Знаете ли, когато имаш силата на познанието, единственото, което ти е необходимо, е да вземеш решението да направиш така, че това, което искаш да промениш, да се случи.

Затова и решението да излезеш и да упражниш правото си на вот е толкова важно. Всъщност това е мотивация ти от възможността да можеш да променяш.

Няма ли да съжалявате от това, че влизате в тежката отговорност на политиката?

В политиката не мисля, че има място за съжаление. Наясно съм, че ще има трудни моменти, но те не биха ме отказали. Днешният модел на управление в община Хасково не ми остави друг избор. Отказвам да робувам на този модел. Ние всички знаем, че трябва да се промени моделът, но не вярваме, че може това да се случи, защото годините и опита са ни оспали да се примиряваме.

Но аз не приемам тази обреченост, не приемам доводи от типа : „Тези поне си ги знаем, понаучиха се с годините“ или “Те всички крадат, но този поне правеше нещо“. Ако сведеш до прости неща и ясни принципи действията, тази обреченост се разкъсва и вярата във всички нас ще се върне: Може ли да върнем младите хора в общината? Можем! Може ли да има администрация, която да е в моя услуга а не да се държи, така че тя ми прави услуга? Може! Може ли да вземем пример от съседни на нас общини, които реализираха инвестиции за милиони по Европейски проекти? Може!


Ако влезете в общинския съвет на Хасково, какви са Ви очакванията за работата там, очертава се да е изключително трудно. Очаква се да има плаващи мнозинства, което е и предпоставка за очаквани скандали?

Този въпрос бих могла да го коментирам едва, когато видя резултатите от изборите. Ако Общинският съвет взема решенията си в интерес на гражданите на общината, не следва да се стига до скандали. И по-скоро бих заменила думата "скандал" със "спор". От спор не се плаща, това е нормално при сблъсък на възгледи и идеи. Аз съм готова да влизам в спор, защото съм убедена, че истината е там някъде в пресечната точка на всички различни мнения. Но искрено се надявам, че новите общински съветници ще спорят, но ще  влагат разум и ще обслужва интересите на общината, а не на определени бизнес кръгове.

Именно и затова се обединихме от БСП с още пет формации.

Въпреки че ни спрягат в коалиция, няма и не може да се говори за такава. Това, че се достигна до широка подкрепа от няколко политически формации за кандидатурата за кмет на Хасково на Николай Ставрев, не означава, че имаме коалиционно споразумение. Още повече тази подкрепа показва, че егото няма място в политиката. И това се доказа от действията на всички нас. За първи път в историята на община Хасково се случва толкова много хора да пренебрегнат характерите си, различията си по определени политики и знаете ли какво ги обедини?! Това че общината ни по всички показатели затъва.

Влизате Вие в местния парламент и с какво се захващате?

Трябва ли да прозвуча като една от управляващите партии, заради която думата „работа“ загуби смисъла си. Като част от групата на „БСП за България“, имаме разписани краткосрочни и дългосрочни политики. Аз няма да обещавам нещо, което няма да мога да изпълня. Не бих си позволила да отида при хората, да им обещая заради техния глас и след това да последва нищо. Не!


Готова ли сте на компромиси в политиката и на каква цена?

В работата си никога не съм правила компромиси и това могат да го потвърдят хората, с които съм работила, както и мои клиенти, които познават работата ми. Човек може да прави компромиси, когато търси лични интереси. Аз и семейството ми не притежаваме бизнес, който да бъде обслужван с общински средства.

Единственото, което мога да обещая, че ще правя политики единствено свързани с интересите на гражданите в Хасково.


 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

Видеа по темата

Още новини

Последни новини