От х:

Днес в x:

Осъденият като наркобос Куйович съди хасковски журналист, нарекъл го наркобос

Будимир Куйович

Осъденият на две инстанции като организатор на престъпна група за наркотици Будимир Куйович съди журналист от „Хасковска Марица“ за клевета. Претенциите на черногореца са, че в статия от Христо Христов през юли 2008 година е бил определен като наркобос. Куйович научил за публикацията в затвора едва на 18 март 2009 г. и подал жалба в хасковския съд за клевета. Той се жали, че в резултат на клеветите срещу него във вестника вдигнал кръвното и го налегнало тежко безсъние. Дъщеря му Клаудия пък повярвала на написаното, което според Куйович изобщо не е вярно, и развалила успеха си в училище.

Будимир Куйович получи присъда от 16 години затвор от хасковския окръжен съд за организиране на престъпна група, занимаваща се с наркотици. Присъдата бе потвърдена от пловдивския апелативен съд, но той обжалва пред Върховния касационен, който все още не се е произнесъл.

Днес бе първото заседание по жалбата на Куйович в Хасково, по която са образувани две дела. По едното той иска 3000 лева, а по другото – 10 000 лева обезщетение от журналиста.

Претенциите на черногореца, освен че е наречен наркобос са, че е набеден. В публикацията пишело, че е давал пари на служители от МВР. В жалбата си Куйович твърди, че това е клевета.

На 10 януари 2009 година скандалният черногорец лично се обади по мобилен телефон от затвора в студиото на bTV и потвърди в ефир, че е давал пари на бившия вътрешен министър Румен Петков и на Валентин Петров.

Само два месеца по-късно обаче Куйович е решил, че подобни думи са клевета срещу него и подал жалба в съда.

Адвокатката на черногореца Елеонора Дулендарова призова трима свидетели – дъщерята Клаудия и майка й Теодора, както и съкилийника му в Софийския централен затвор Педро Лоренцо Багароти. Тя поиска и съдебно-психиатрична експертиза, която да прецени състоянието му – Куйович преди 18 март и Куйович след 18 март. Съдът обаче отхвърли това искане.

Адвокатката на журналиста – Маргарита Раева, поиска редакцията на вестник „Монитор“ да изпрати брой от 25 септември 2009 година, в който е публикуван материал за заседание във Върховния касационен съд. Пред върховните магистрати Куйович лично признава за парите, давани от него на висши ченгета и на самия министър.

Адвокатката му Дулендарова скочи като ужилена и почти заплаши съда, че ако приеме това искане, тя ще настоява препис от протокола на настоящото заседание да бъде изпратено на главния прокурор Борис Велчев. Въпреки скритата заплаха съдът удовлетвори желанието на Маргарита Раева.

Съдебната битка продължава на 22 февруари. По информация на Haskovo.net от Софийския централен затвор Будимир Куйович съди и други журналисти от Хасково. За тях обаче все още няма насрочени процеси.

Тодор Кръшков

 

Христо Христов и адвокатката му Маргарита Раева
Адвокатката на Куйович Елеонора Дулендарова (на преден план)
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини