От х:

Днес в x:

Изпълнители от 5 до 90 г. на фолклорния фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“ в Хасково

    Самодейци от 5 до 90-годишна възраст се включиха в четвъртия фолклорен фестивал „С песните на Тодор Кожухаров“, който се провежда днес в Младежкия център в Хасково. Изпълнителите са близо 560 - индивидуалните певци и певици са 86, а певческите колективи - 55. Те са от цялата страна - Търговище, Тервел, Варна, Сливен, Ямбол, Средец, Хасково, Пловдив, Димитровград, Стара Загора, Свиленградско, Харманли, Котел, Широка лъка.

    За най-добрите в различните категории са предвидени златни, сребърни и бронзови медали. Организаторите на фолклорния фестивал от читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1961 г.“ са подготвили и специални награди: „Приз Тодор Кожухаров“, награда на кмета на община Хасково, статуетки на Света Богородица за най-добро изпълнение на бавна песен на Тодор Кожухаров, купи, плакети.

    Изпълненията се оценяват от жури с председател проф. д-р Георги Петков от НБУ София, а членове са: Тодор Кожухаров с над 250 записа в БНР, Дарина Славчева от ансамбъл „Тракия“ Пловдив, Петър Кирилов - младият северняшки певец, Нелка Петкова - старши преподавател в НУФИ „Любомир Пипков“ София.

    Фестивалът е по проект „Културни инициативи“ на Община Хасково.

    Официалното откриване бе в 10:30 часа днес, когато на сцената излезе самият Тодор Кожухаров, известен като Славеят на Тракия. Поздравления към организаторите, участниците, изпълнителите и гостите отправи заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева. Дарина Славчева ще поздрави своите фенове в 12:00 часа, а поздрав със северняшки песни от Петър Кирилов е в 15:00 ч.

    В неделя, 15 октомври, в НЧ „Проф. д-р Асен Златаров 1961“ златният медалист от Световния шампионат по изкуствата САЩ 1998 г. Тодор Кожухаров ще проведе майсторски клас с 15 ученици, които се явяват на фестивала днес. В рамките на деня ще се разучават по две песни от репертоара на любимите певци. Всички участници ще получат сертификат за своето представяне.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини