От х:

Днес в x:

Хасково под средното ниво по изравнителна държавна субсидия на глава от населението

55 лева на глава от населението е изравнителната държавна субсидия в бюджета на Хасково за 2023 година. Средно за страната общините получават по 62 лева на човек. По-ниската стойност обаче означава и по-добра финансова независимост на местното самоуправление от държавната хазна. Целта на този трансфер от централния бюджет е да компенсира големите разлики в собствените приходи на отделните общини. Всички останали 10 общини от Хасковска област получават субсидия на човек над средното за страната. Данните са обобщени и анализирани от Теодор Недев от Института за пазарна икономика.

Общият размер на финансовата рамка на Община Хасково за 2023 година е 145 572 023 лв. Ръстът спрямо предходната 2022 година е с повече от 21%. Изравнителната държавна субсидия в него също е с ръст спрямо предходната година от 25,4 %.

В сравнение с миналата година най-голям ръст в изравнителната субсидия се отчита в общините Кнежа (38,9%), Марица (35,1%) и, Пирдоп (30,9%). От другата страна на подреждането стои община Пловдив, при която субсидията за тази година е намаляла със 100%. Пловдив губи достъпа си до изравнителния държавен ресурс поради високи собствени приходи.

Общините Харманли, Ивайловград и Симеоновград са сред общините от региона на Хасково, които спрямо предходната година държавната изравнителна субсидия остава непроменена.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини