От х:

Днес в x:

Спаси Хасково: Градът трябва да е модерен, функционален и зелен

За „Спаси Хасково“ е кауза превръщането на областния център в модерен град, адаптиран към съвременните нужди и технологии, с иновативни решения за устойчиво развитие, подобрена инфраструктура, високо качество на живот и привлекателна околна среда.

От сдружението са категорични, че зелените площи трябва да бъдат освободени от коли и защитени от унищожаване.

Това ще стане чрез обезпечаване на кварталите с добре структурирани и модерни паркинги на едно или две нива, така че нарасналия брой автомобили да паркират регламентирано извън зелените пространства.

Архитект Горан Апостолов счита, че свободните общински терени в кварталите трябва да бъдат проучени и тези от тях, които са подходящи, да бъдат превърнати в паркинги, включително и с подземни такива.

“Трябва да бъдат създадени законови условия, за да гарантира поддръжката на вече съществуващата зелена система, както и защитата ѝ от усвояване за други устройствени функции. Ще приложим съвременни и устойчиви решения, които да позволят тези пространства да се наситят с присъщата им социална и рекреационна функция. Ангажираме се с проектна обезпеченост и търсене на приоритетно и целево финансиране.”

Архитект Апостолов предлага още изграждането на етажни надземни и подземни паркинги не само в кварталите, но и в централните части на града.

“Това ще допринесе за увеличаване на местата за паркиране и ще създаде възможност за премахване на паркоместата от платното за движение по улиците и булевардите. Основно предимство на етажните паркинги е възможността покривите им да се обособят като спортни игрища и пространства за културни мероприятия”, обясни Апостолов.

Основна задача в програмата на „Спаси Хасково“ е обновяването, възраждането и оживяването на пешеходните пространства чрез модернизиране на централните пешеходни зони, като им се придаде модерен облик с подходящо осветление и видеонаблюдение.

Един от учредителите на "Спаси Хасково" архитект Валентин Маринов има следното предложение.

„Ще реализираме визуално подредена среда с живи и атрактивни публични пространства. Книжният пазар и площадното пространство пред читалище “Заря”,  както и други подобни зони, ще наситим с културни и обществени дейности. Ще изготвим необходимата нормативна база за постигане на единна визия на архитектурната и градска среда.”

Архитект Маринов каза още, че осигуряването на възможност за алтернативно придвижване на две колела може да допринесе за решаване на множество проблеми, свързани със здравето, задръстванията, замърсяването на въздуха и рекреацията на обитателите на града.

“Развитието на велосипедните алеи в почти всички европейски градове е започнало преди много години. Този така важен елемент на градското обзавеждане е неглижиран в община Хасково. Ползите от използването на алтернативен екологичен транспорт са огромни и са от всякакво естество. Още в Общите транспортни планове е задължително да се залагат велосипедни алеи”, обясни той.

Архитектът счита, че разработването на цялостна пътна карта за изграждането на велосипедните алеи е задължителна за бъдещето развитие на Хасково и превръщането му в модерен европейски град.

“Велосипедните алеи са два основни типа - ежедневни и рекреационни. Ежедневните се развиват до работното място, училище, пазар и други, а рекреационните до паркове и места за отдих. В община Хасково няма изградена нито една велосипедна алея, която да може да свърже който и да е квартал на града с парковете и зоните за отдих.“, Валентин Маринов.

От особена важност за "Спаси Хасково" е приемането и одобряването на общия устройствен план на града.

Според инженер Драгомир Колев, който е част от екипа на местната инициативна група, за да бъде разширена и подобрена съществуващата пътна инфраструктура, трябва да се изпълняват устройствените планове и да се приложат, като се стартират необходимите отчуждителни процедури на предвидените за разширяване улици и булеварди.

“От изключителна важност е да се изготвят анализ и проектни решения, които да позволяват бърза и адекватна връзка между северната и южната част на града, както и лесен, и безпрепятствен достъп до промишлените зони в източната и западната част на града. Трябва да се направят актуални комуникационни решения в синхрон с изработващия се Общ устройствен план. Да се изградят нови кръгови кръстовища и мостове и на преден план да се изведат проектирането и изграждането на уличната мрежа в квартали с нарастваща инвестиционна инициатива”, категоричен е Колев.

От гражданското сдружение предлагат още внедряване на модерни подземни контейнери за сметосъбиране. Съществуващите контейнери са стари, неугледни, разположени хаотично, отнемат части от пешеходните пространства, зелените зони и затрудняват движението на пешеходци и автомобили.

Инженер Тихомир Георгиев предлага внедряване на система за сметосъбиране, като контейнерите трябва да се позиционират в предварително оформени подземни пространства. Това ще помогне  да се подобри облика на градската среда и да се създаде по-приятна и привлекателна околна среда.

“Ефектите от това решение са: свободни и красиви тротоари, липса на бездомни котки и кучета по контейнерите, повишена хигиена и безопасност, намаляване честотата на изпразване и съответно броя на превозите и разходите за събиране на отпадъците.

Това е една от напредналите технологии за събиране на отпадъци, която се използва в много градове по света, за да се подобри системата за управлението им и да се намали негативният ефект върху околната среда”, каза Георгиев.

И на последно място, но не по значение, от „Спаси Хасково“ предлагат облекчаване на трафика чрез модернизиране на светофарната мрежа с камери и сензори, позволяващи избирателна пропускливост на всички участници в движението. Новата система ще позволи също така заснемане и контрол на нарушителите. Използването на умни светофари допринася за по-ефективното и безопасно управление на градската мобилност, както и за намаляване на вредните емисии от изгорелите газове и опазване на околната среда.

 
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Още новини

Последни новини