От х:

Днес в x:

8 °C

В Стара Загора спортът е приоритет на бизнеса и общината

Петър Гицов

Към настоящия момент, старозагорската школа по бадминтон е една от най-големите в страната. Под Аязмото се гордеят, че имат шампиони във всички възрастови групи, а националните отбори не могат да се сформират без тяхно участие. Заедно с Хасково, градът на липите се смята за законодател в този спорт. В последните години, масовото вкарване на играещите федербал в залите, доведе до бум в избуяването на млади таланти. А зали в Стара Загора имат. Както и желаещи да играят бадминтон. Един от тези които се грижат хобито и спорта да вървят ръка за ръка е бизнесменът Петър Гицов - управител на най-големия инетернет доставчик в Стара Загора. Фирмата му от години е в управителния съвет на местния бадминтон клуб и заедно с други бизнесмени, наливат пари в развитието на този спорт.

 

 

Интервю на Георги Христов

 

Г-н Гицов, бадминтона ли ви е любим или в тази инвестиция има възвръщаемост, тук в България?

-Аз играя бадминтон от 15 години. За мен това е чудесен начин за отпускане. Вечер в залата, за около два часа се разтоварваш от деня и се поддържаш в чудесна форма. Изморително е, но човек има нужда от това. После свикваш и става част от теб. Бадминтона ми е не само любим, а и необходим спорт. И като играеш с толкова деца около тебе, неизбежно идва въпроса: как да ги подпомогнеш? Защото усещаш по себе си, че спорта е необходим за пълноценната личност. Що се отнася до възвръщаемост, не знам дали някои от колегите бизнесмени които участваме в подпомагането на този клуб търсим такава. Доволни сме да видим че децата тренират и постигат успехи. Това не е точно инвестиция. Ние сме съмишленици на този спорт и помагаме.

Кои са другите бизнесмени?

-Няколко. Начело на клуба е известния строителен предприемач Христо Михалев. Всички заедно даваме по някой лев-маратонки, ракети, перца, екипи. Каквото е необходимо децата да спортуват.

Скъпо ли излиза?

-Не толкова колкото тениса - един по-популярен ракетен спорт като цяло. Но все пак не е малко. Само един пример-комплект от 12 пера струват около 40 лв. За един сезон, само за тренировки, се похабяват 100 дузини. Ракетите, не скъпи, нормални, са по 60 лв.. Ако има късмет един състезател кара с една на сезон, но може и да я смени 2-3 пъти.

Плащате ли заплати на най-добрите си състезатели?

-Не. Предпочитаме да залагаме на масовостта и подготовката на децата. Когато станат пълнолетни, повечето заминават за София, да учат и живеят. Софийските клубове имат повече пари. Което не пречи да ги бием редовно по турнири. Просто е трудно в провинцията, да се финансира високо спортно майсторство. Има обективни пречки.

Вероятно базата.

Базата, да. Не се оплакваме - в Стара загора имаме 2 закрити зали за бадминтон. Денонощно играем там. Но ако например тези зали се дадат за стопанисване от клубовете, да речем за около 20 години, те ще могат да се модернизират и да се разшири капацитета им.

В Хасково нещо подобно се направи, само че с тениса. Вече имаме покрита зала.

-При такъв вариант, ще има интерес от бизнесът,уверявам ви. Ще се налеят и много повече пари, в нещо което стопанисваш. Малки и големи играят федербал. Все едно че е национален спорт за Стара загора. Трябва да видите през лятото под Аязмото и по парковете - всичко живо е с ракета. Иначе не можем да се оплачем от общината. Общинските бази и съоръжения са на наше разположение. През деня играят децата. Вечерта ние.

Докъде стига „фенството” по бадминтона на зрели хора като вас?

-/Усмихва се/ До Сидни Австралия. Там ходихме с колеги, на световна олимпиада за любители и ветерани. Имаше записани 28 хиляди!!! състезатели. Само в бадминтона бяха към хиляда. Всички разходи са за сметка на участниците. Олимпийския стадион от 2000-та година обаче е изцяло на твое разположение без ограничения. Там съоръженията дори и елитните са за масов спорт, не само за украса. А като морална подкрепа-40 хиляди души по трибуните. Тръпки те побиват. Тогава истински разбираш значението на спорта.

Старозагорските ветерани бяха най-многобройните гости в зала "Спартак"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
13 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
13 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
13 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
13 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
13 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
13 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
13 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
13 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
13 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
13 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
13 апр 2021
Последни новини