От х:

Днес в x:

Кризата удари и Банго Василий: На трапезата сарми, вместо петли

Кризата не пощади и традиционно неуязвимите към подобни влияния цигански общности в навечерието на Циганската нова година. Тя е известна още като Банго Василий/ Куция Васил/. Според легендата свети Василий спасил циганския народ от развълнувано море като му изпратил ято гъски, върху които циганите се метнали и стигнали брега. Традицията е на този ден да се коли петел.

Пернатите обаче отърваха сатъра. Поне в Узунджово.

Основно ястие-сърми

„Няма бате. За таз година няма петел“ извинително обясни Кирил, постната трапеза. На нея, стопанката Мария подреждаше сладки неща и сърми, заобиколена от развълнуваното си домочадие-Януш, Сашко, Аню и Иван. „Малко да е, но от сърце, обясни Мария и за повдигане на настроението пусна музика. Нататък, купона тръгна безпроблемно.

Аню, Сашко Ваньо и Януш около постната трапеза

По имотните узунджовци все пак се сдобиха с пилешко месо, но купено от магазина. Мръвката бе повод на домакина да гостуват още няколко фамилии. Росен Павлов и Галя Ангелова посрещнаха братовчеди от три поколения. Разбира се, в къща с общо 9 деца , не може да не бъде весело-сн. 1 и 4

Същинската Нова Година е на 14-ти януари. До полунощ на 13-ти, къщата трябва да е залостена за да не избяга късмета, обясниха гостоприемните домакини. Първия ден от Новата година се нарича „ден на трохите“. Канят се на гости познати и непознати и се пирува с остатъците от новогодишната трапеза. Внимава се само за първия човек-трябва да е добър и да носи късмет.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини