От х:

Днес в x:

Зайчев откри училище за вино в Харманли

Никола Зайчев/вдясно, с микрофона/ от години е "кръстник" на винопроизводителите в региона

Винарският бос Никола Зайчев, който притежава една от най-големите изби в региона „Терра Тангра“ е същинския инициатор за откриването на новата за Харманли и областта специалност лозаро винарство. Паралелката ще приема кандидати за вникване в технологията на винопроизводството от следващата година в харманлийската гимназия по Електротехника и Текстил. Опит за създаване на подобна паралелка е имало по рано в Свиленград, но специалността не се е утвърдила. От следващата година лозаро-винарство ще има и в Ивайловград, регион също прочут с винопроизводството си.

Избите в региона купуват техника за стотици хиляди евро, а накрая се оказва че нямат квалифициран персонал, бил мотивът на бизнесмените. Идеята е била прегърната от регионалния инспекторат, заради заложения в образованието приоритет за връзка между бизнеса и професионалните гимназии. Зайчев щял да помага на бъдещите гимназисти със стаж и евентуално оборудване на лаборатории. Предвидена е и вечерна форма на обучение.

Още една нова за региона специалност, „хранене“ ще направи опит да пусне корени, само че в Димитровград. Там инициаторът е местната химическа гимназия. Като цяло новите паралелки на професионалните гимназии ще са по-малко от миналата година, казаха от образователния инспекторат в разгара на обсъждането на план прием 2010/2011. Децата в областта са намалели с около 500. Безконтролното обявяване на нови класове доведе до там, че миналата година отпаднаха цели 14 предварително заявени паралелки.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини