От х:

Днес в x:

Мексикански морски пехотинци откриха 50 килограма динамит в лаборатория на наркокартел

Мексикански морски пехотинци откриха 50 кг динамит, скрит в лаборатория за метамфетамин, ползвана  от наркокартел, съобщиха от военноморските сили, предаде Асошиейтед прес.

Военноморските сили заявиха, че експлозивите може да са били предназначени за използване в "мини и взривни изделия" от вида, който картелите все по-често използват за нападения срещу служители на правоприлагащите органи в Мексико.

"Би могло да се използва за производство на бомби, както и на мини и други взривни изделия, които биха могли да повредят сериозно бронирани превозни средства", се казва в изявление на военноморския департамент.

На обекта - подобна на пещера структура в северния щат Синалоа - бяха открити и други експлозиви. Синалоа е централата на едноименния наркокартел. 

Морските пехотинци са открили и три други нарколаборатории, в които е имало почти 8620 кг "почти готов" метамфетамин, по време на операциите си, които са започнали в понеделник. 

През юли наркокартел координирано взриви серия от седем бомби на пътни артерии в Западно Мексико, при които загинаха четирима полицаи и двама цивилни. Губернаторът на щата Халиско заяви, че експлозиите са били капан, заложен от картела, за да убие служители на правоприлагащите органи. 

Експлозивите не са единствената ескалация в методите на мексиканските картели. В битките за териториите на картелите в щата Мичоакан се използват окопи, стълбове, самоделни бронирани автомобили и дронове, модифицирани да пускат малки бомби.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини