От х:

Днес в x:

Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е излитал от България

Хеликоптерът, изхвърлил 100 кг дрога в Турция, не е  излитал от България. Това заяви пред Мариета Николаева в първото си интервю директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Антон Златанов. По думите му изхвърлената дрога е марихуана.

„Задържаните по случая трима души са турски граждани. Работим прекрасно с турските ни колеги. От информацията от тяхна страна и предоставените координатите на влизане и излизане на това летателно средство в и от Турция показват, че двете точки са на гръцко-турската граница. Няма данни хеликоптерът да е нарушил българо-турската граница. Официални данни, че летателното средство да е излитало или кацало в България, няма”, категоричен е той.

"Вдигна се повече шум от необходимото. Подхождам с изключителен респект и уважение към дейността  „Гранична полиция” – особено в момент, когато тя е във фокуса на общественото внимание не само в България, а и в ЕС. Основна задача е опазването на границата, която не е само българска, но и европейска. Може би в момента е най-тежката на фона на предстоящото ни приемане в Шенген. Тъй като се вдигна шум в началото, изразих мнение, че никоя позиция не е на всяка цена. И това не би следвало това да е причина и пречка за работата на тази структура и важността на поставените задачи. Имах подкрепата на ръководството на МВР, на полицейския състав, за което съм благодарен", допълни Златанов. 

Той коментира и проверките, извършени във връзка с боя на протестиращи под колоните на МС през 2020 година. „Основната грешка, която се шири в общественото пространство, е редно да се обясни най-накрая. Това, което се случва под колоните на МС – не е от 2 септември. То е от първия ден на протестите – 10 юли. За всеки ден от протестите се прави различен план и се назначава отделен отговорник. Протестите продължиха доста дни. В първия ден на демонстрациите нищо не е предвещавало, че ще се случи подобно нещо. Съвсем други служители, на по-ниски нива, ръководят протеста. След разпространението на тези клипове в социалните медии, че под колоните се случва нещо нередно – бях извикан от ръководството и ми беше поставена задача да ръководя в следващите дни до края на юли лично на терен”, посочи той. И подчерта, че в конкретния ден на боя той не е бил на терен и е поел задачата от следващия, за да се успокои напрежението.

Тапите и дългото чакане за преминаване на границата той коментира с думите: „Лятото винаги е натоварено - заради пътникопотока към Гърция на български и румънски граждани, а освен това турски граждани се прибират от Германия в родината си за ваканциите. Към момент, в последните 20 дни, на всички ГКПП към Гърция се преминават за не повече от 25-30 минути. Оптимизирахме до максимум нашата дейност”.  

Той подчерта, че на ГКПП „Калотина” тече основен ремонт. „Строи се ново КПП и старото ще бъде елиминирано. Това ще приключи  до няколко месеца. Трябва да се премине през този период. От организационна гледна точка се работи на максимален режим – колкото гишета и коридора има – всички работят. Затруднението идва от това, че заради ремонта капацитетът на пункта е намален наполовина”, обясни той затрудненията на този ГКПП.

Главен комисар Антон Златанов подчерта, че състоянието на оградата по границата е добро. „Във вътрешността на страната се задържат групи с нелегални мигранти. Но това, което остава скрито е фактът, че всъщност много по-голям брой не допускаме да влязат в страната. Мигрантският натиск се увеличава постоянно. Очакваме лятото и есента да има пикове. В момента тече подобен пик и всеки ден е особено тежък”.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини