От х:

Днес в x:

Роувърът "Пърсивиърънс" откри органични вещества на Марс

Марсоходът "Пърсивиърънс" на американската космическа агенция НАСА е открил разнообразни органични вещества в кратера Джезеро на Червената планета, предаде DPA/PI media.

Данните от ново проучване дават основание да се предположи, че в миналото там може да е съществувала по-сложна система, отколкото се смята досега.

Изследователите предлагат редица обяснения за произхода на органични съединения на Марс. Сред тях са взаимодействия между вода и скали, отлагания от космически прах или метеорити, но не е отхвърлен и биотичен произход - от живи организми.

Според проучването по-добро разбиране на органичните вещества, открити на Марс, може да хвърли светлина върху наличие на източници на въглерод, което е важно за търсенето на потенциални признаци на живот.

Роувърът разполага със специален инструмент, който позволява фино картографиране и анализ на органични молекули и минерали на Червената планета.

През февруари 2021 г. роувърът "Пърсивиърънс" се приземи в кратера Джезеро - мястото на древен езерен басейн с голям потенциал да е бил обитаван в миналото.

Оттогава учените изследват геоложкия състав на дъното на кратера с помощта на набор от инструменти на борда на марсохода, които могат да правят снимки и да анализират скалите.

Изследователите Сунанда Шарма, Райън Ропъл и колегите им проучват получените данни от два обекта на дъното на Джезеро.

Сигнали за органични молекули са открити при всичките наблюдавани десет цели в кратера, като повечето от тях са в образуванието Мааз, отколкото в Сейтах. Те могат да са уникални за всеки от изследваните обекти. 

Специалистите са на мнение, че тези открития могат да дадат представа за различните начини, по които органичните съединения може да са възникнали: потенциално чрез отлагане от вода или в комбинация с вулканични материали.

Данните са публикувани в изданието "Нейчър".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини