От х:

Днес в x:

Туркменистан откри нов футуристичен умен град в чест на бившия си президент

Изображение 1 от 5

    Туркменистан откри нов футуристичен умен град в чест на бившия си президент Гурбангули Бердимухамедов, предаде "Ройтерс". 

    Градът е наречен Аркадаг - или закрилник, както медиите дълго време наричаха бившия президент, който в четвъртък отпразнува 66-ия си рожден ден в Мека. 

    Според източник на "Ройтерс", построяването на новия град, който ще приюти 73 000 жители, е струвало дотук 3,3 милиарда долара, а в следващите години е планирано да бъдат изхарчени още толкова. 

    Всички сгради в Аркадаг са бели, а жилищните блокове са на седем етажа - число, смятано за щастливо. В града, осеян с паметници на коне от породата коне Ахал-Теке, са позволени само електрически превозни средства.  Едната скулптура е на Бердимухамедов върху Ахал-текински кон - любимата му порода.

    На церемонията по откриването присъства сина на  Гурбангули Бердимухамедов и настоящ президент на страната Сердар Бердимухамедов. 

    Гурбангули Бердимухамедов управлява богатата на газ държава с население от 6 милиона души в продължение на 15 години до 2022 г., превръщайки я в център на сложен култ към личността. 

    Източник: nova

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини