От х:

Днес в x:

Фалшиви стоки за 33 млн. евро са задържани при международната операция „Pirates 1“ с участието на България

Стоки с пазарна стойност за над 33 млн. евро са задържани по време на международната операция „Pirates 1“ срещу контрабандата и опитите за внос в ЕС на фалшиви стоки чрез сухопътните и морските граници. Агенция „Митници“ е координирала операцията срещу фалшификатите, съвместно с Frontex и португалските митници.

Тя е проведена от българските и португалските митници, съвместно с Frontex, Europol и EUIPO.

Съвместните действия, под егидата на Европейската мултидисциплинарна платформа срещу престъпните заплахи- EMPACT, са се състояли между 9 и 19 май. В тях са се включили широк кръг от правоприлагащи органи от петнадесет държави – членки на ЕС и Сърбия, които получиха активната подкрепа на Europol, OLAF, EUIPO, CELBET, Работна група по правоприлагане „Митници“ и Института за фармацевтична сигурност.

Държавите участващи в операцията са Белгия, България, Чехия, Естония, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Сърбия.

Задържаните стоки при операцията включват дрехи, обувки, чанти, портфейли, колани, слънчеви очила и други аксесоари, нарушаващи правата на повече от 60 търговски марки, както и парфюми, електрически велосипеди и часовници. Разкритите модни артикули са общо 810 995, а 61 246 са фалшивите електронни устройства.
Фалшифицираните стоки, обикновено по-евтини и с по-ниско качество и могат да бъдат заплаха за здравето и живота на хората, които ги използват. Освен това, попадайки на незаконния пазар, оказват отрицателно въздействие върху приходите на ЕС и пазара на труда.

Наред с установените фалшиви стоки са разкрити и големи количества нелегално пренасяни цигари, течности за електронни цигари, недекларирани златни и сребърни бижута, фармацевтични продукти, над 250 кг марихуана и 59 огнестрелни оръжия.

Близо 30% от задържаните по време на операцията стоки са в резултат на работата на българските митнически инспектори.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини