От х:

Днес в x:

Хасковлията Асен Василев министър за четвърти път. Делян Добрев гласува „против“ състава на редовното правителство

    Роденият в Хасково Асен Василев сяда в министерско кресло за четвърти път, този път като министър на финансите. Той е част от гласувания преди минути коалиционен кабинет на ГЕРБ-ПП-ДБ „Дянков/ Габриел“, който е 102 пореден и първият в историята на България, действащ на ротационен принцип. Първите 9 месеца правителството ще води номинираният за премиер от „Продължаваме промяната- ДБ“ акад.Николай Денков, а следващите девет-предложената от ГЕРБ за премиер-министър Мария Габриел.

    Извънредното заседанието на депутатите за гласуване на редовно правителство започна в 13 часа днес с три точки: избор на министър-председател, избор на структура на Министерски съвет и избор на министри. В залата се регистрираха 235 народни представители, с което стана ясно, че за избиране на правителство ще са нужни 118 гласа.

    Представянето на ротационните премиери направи Кирил Петков. „Това, че академик Дянков ще води правителството на България в първите 9 месеца, а Мария Габриел във вторите девет, ми дава надежда“, подчерта съпредседателят на „Продължаваме промяната“. Той посочи, че акад.Денков е не само световен учен, а със своите научни разработки има световен принос в развитието на човечеството. „Мария Габриел е друг голям талант за България, доказана като европейски лидер“, каза той за премиер-министъра на ГЕРБ.

    Съставът на новия кабинет в НС представи акад. Денков. Той го определи като „Кабинет с експертиза и смелост да носи отговорност за важните решение“.

    В него вицепремиер и министър на външните работи е Мария Габриел при управлението като министър -председател на Николай Денков. Министърът на финансите е Асен Василев. Министърът на вътрешните работи е Калин Стоянов, министърът на отбраната - Тодор Тагарев, на околната среда и водите - Юлиан Попов, министърът на енергетиката - Румен Радев. Ведомството на МРРБ е поверено на Андрей Цеков. Министърът на земеделието и храните е Кирил Вътев, на образованието и науката - проф.Галин Цоков, на културата - Кръстю Кръстев. Министерството на правосъдието ще води Атанас Славов, на иновациите и растежа - Милена Стойчева, а министърът на икономиката и индустрията е Богдан Богданов. Министърът на труда и социалната политика е Иванка Шалапатова, на транспорта и съобщенията - Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването - проф. Христо Хинков, министърът на туризма - Зарица Динкова, на електронното управление - Александър Йоловски и на спорта е Димитър Илиев.

    Министърът на финансите Асен Василев влезе в парламента като водач на листата от региона на Хасково на „Продължаваме промяната“, чийто съосновател е. 46-годишният икономист и предприемач е с предишен опит от министерското поприще, като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков, назначено през 2013 г. от тогавашния президент Росен Плевнелиев, бе и финансов министър в служебния кабинет на премиера Стефан Янев от 12 май до 16 септември 2021 година, назначен от президента Румен Радев и вицепремер по еврофондовете и министър на финансите в Кабинета на Кирил Петков през 2021 година.

    През юли 2022 година Василев беше излъчен като кандидат за министър-председател  от „Продължаваме промяната“ и взе от президента Румен Радев мандата за съставяне на Кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание, който обаче върна на „Дондуков“ 2 неизпълнен, тъй като от Формацията не успяха да съберат достатъчно подкрепа за изпълнение на политиките, които бяха заложени в програмата си.

    Асен Василев е възпитаник на Езиковата гимназия „Проф.д-р Асен Златаров“ в Хасково, която завършва през 1996 година като носител на „Златаровската награда“ от за най-добър випускник, впоследствие завършва Харвард.

    Съставът на правителството мина днес освен с подкрепата на депутатите от ГЕРБ, СДС, ПП и ДБ, и с два гласа подкрепа от ДПС. Един депутат от ГЕРБ гласува „против“ и това е Делян Добрев. Във Фейсбук профила си Добрев публикува снимка от депутатската си банка и написа:" Гласувах "против", защото продължавам да стоя зад думите си. Оценката ми за ПП не се е променила. Ще гласувам "за" при първия вот на недоверие към това правителство...И ми се струва, че този момент ще настъпи доста бързо!"

    Преди вота Асен Василев коментира, че ако състава на новия Кабинет бъде одобрен, още от утре започва работа с приоритет изтегляне на текущия вариант на бюджета, предложен от служебното правителство на Кабинета на Гълъб Донев. И добави, че се надява в рамките на следващите две седмици да може да предложи вариант на бюджет, който да е с 3% дефицит.

    С още по-втвърден тон от този при връчване на мандата, президентът Румен Радев коментира съставянето на коалиционно правителство между ГЕРБ-ПП и ДБ при влизане в Народното събрание, непосредствено преди гласуването. Той посочи, че се надява новото правителство да не предаде доверието на българските граждани, така както лидерите на настоящата коалиция се предали доверието на избирателите си. „Борисов им подарява цялата власт, каза Радев по повод коалиционния кабинет. „Да не забравяме, че политиката преди всичко се основава на ценности, не само на математика", добави Президентът.

    С избора на Асен Василев за министър, в парламента от Хасково влиза на негово място вторият от листата на Продължаваме промяната" Веселин Недев. Той беше изместен на парламентарните избори на 2-ри април от кандидата на  Катя Патева от „Демократи за силна България“, която влезе с висок преференциален вот от третото място в листата.  

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      К.
      К. О. Л.
      10 0
      06:28, 7 юни 2023
      Тик так, тик так колко ли време остава 🦽 💥🌓🌒🌑🩸🧨🪓🪓🪓🕠💣. Тик так, тик так неспокойно ли ви е, не забравяйте за копчето ENTER. Страха влиза ли във вас. Тик так.
    • 2
      Лю
      Люспата
      13 0
      08:37, 7 юни 2023
      Делян май се самоотлюспи от ма.фия.та, а скоро ще му свърши и далаверата със сеченето на дърва в Хасково и правенето на пелети от тате, кмета ще е друг!
    • 3
      Ди
      ДИ-РЕКТОР
      12 -1
      08:57, 7 юни 2023
      Сега да започнат и чистките на директори по училища, които отдавна са пенсионирани!
    • 4
      Ро
      Родители
      6 -1
      14:06, 7 юни 2023
      И още 2 на детски градини са пенсионерки
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини