От х:

Днес в x:

2 млрд. лв. годишно ще се пести при облекчаване на товарния трафик през страната ни

    Изграждането на нова нов железопътен граничен преход-Ямбол- Елхово и Одрин, бе обявено днес на граничния пункт „Капитан Андреево“ при подписването на Меморандум за разбирателство между България и Турция за железопътен транспорт.

    Документа верифицираха служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев и посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок в присъствието на вътрешния министър Иван Демерджиев.

    Прединвестиционните проучвания са започнати през март тази година. Вече са водени и разговори с ЕК, която е склонна да финансира проекта заради нуговата важност, съобщи транспортният министър. Общият граничен пункт ще бъде в района на Лесово, добави той. Прогнозата е, че реалното строителство на новият жп пункта ще започне до 2-3 години. Това е щансът на България да се позиционира правилно при разпределението на новите транспортни коридори.

    „Към момента всички търговски транспортни коридори се преориентират много сериозно и поради това, че северният коридор, минаващ през Русия, вече не функционира нормално. Всичко това увеличи неимоверно много трафикът през Румъния, България, Гърция и Турция. Настоящата железопътна връзка е пред изчерпване на капацитета си. На денонощие в момента преминават по 25 влака, подчерта още министър Алексиев и добави, че през миналата година около 50 хил. тира са преминали през територията на България с железопътен транспорт.

    За да бъде решен проблемът с трафика, към стъпката, която днес се направи за Лесово- да му се даде транспортна обезпеченост, трябва да се добави и изграждане на участък от магистрала, така че тя да свърже Магистрала „Марица“ с пункта.“, коментира министър Иван Демерджие

    Преди подписването на Меморандума българските министри, посланик Айлин Секизкьок и директорът на Агенция "Митници" Павел Геренски откриха разширението на ГКПП „ Капитан Андреево“ с три нови ленти за обработка на извънгабаритни и хладилни товарни камиони.

    Мерките, които са предприети за облекчаване на трафика по границите, водят до спестяване на 2 млрд. лв. годишно на български, турски и европейски фирми, съобщи Христо Алексиев. Той обясни, че престой за един ден на тир струва около 700 лева. До миналото лято на границата ни тежкотоварните камиони са чакали по 5-6 дни. Сега този престой е сведен до ден-два, а с пускането на новите трасета с ново оборудване и увеличен капацитет на лабораторията за проверки, времето ще се сведе до 8 часа.

    Той посочи, че през 2022 г. през граничен пункт Капитан Андреево са преминали около 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

    „Стокооборотът между Турция и България през последната година е увеличен с 14 % и е над 7 милиарда долара. Нашата цел е 10 милиарда, затова стъпките, които се правят са много важни“, коментира и Айлин Секизкьок.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини