От х:

Днес в x:

Ученици показаха проекти за решаване на екологични проблеми в Хасково

    За втора поредна година се проведе научен фестивал „Еко шампиони“. Тази година домакин е Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково.

    В научния фестивал се представиха отбори от ученици от 6 до 11 клас от гимназията-домакин и от СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Всеки от тимовете сам си беше избрал темата, по която да работи, като единственото условие бе да е актуална за града и да е в сферата на опазване на околната среда и климатичните промени.

    Учениците от двете училища преминаха през иновативна образователна програма. Те следваха определени стъпки, работейки по темите, които са си избрали.

    „През учебната година учениците сами си набелязаха проблеми, по които да работят и търсеха решение на тези проблеми, под менторството на млади учени и експерти от България – от БАН, от Софийския университет, от други институции. Сега показват решенията, до които са стигнали – как да разрешат проблемите, по които работят“, заяви Кристина Йорданова - управител на фондация „ХАЛО“, която е организатор на програмата и научния фестивал в Хасково.

    Тази година имаше отбор, представящ пречистване на водата, за рециклиране на пластмаса, за по-чисти почви, био зеленчуци и плодове, за опазване на горите и дърветата в градска среда, за спасяване на бездомни животни и за по-качествен въздух в Хасково.

    Решението на проблемите ще бъдат представени и на презентации.

    По-късно през деня ще бъдат обявени победителите. Ще бъде връчена награда на публиката и награда на жури, което ще оцени представянето и презентациите на отборите.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини