От х:

Днес в x:

„С компютърно зрение“ Златаровци броят пластмасови микрочастици на националната конференция

Изображение 1 от 4

    Как биологията и информационните технологии се съчетават в общ урок демонстрираха учениците от хасковската ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ на националната конференция „Умения за иновации в образованието“. Темата на урока „Пластмасата е навсякъде“ е част от разработените от технологичния гигант Intel учебни планове по програма „Умения за иновации“.

    В рамките на представянето си учениците от 10в клас дискутираха вредата, която нанася пластмасата, невъзможността й да се разгражда напълно и превръщането й в микропластмаса. С помощта на „компютърно зрение“ - термин, използван в компютърните науки за автоматична обработка на изображения от реалния свят, десетокласниците демонстрираха изготвеното от тях приложение на езика Pyton, което по зададено изображение брои пластмасовите частици.

    „Ако вземем една снимка от плажа и оставим програмата да я обработи, тя ще ни каже колко са пластмасовите частици, които човешкото око не може да различи и преброи“, обясниха ръководителите на учениците Даниела Димитрова - учител по биология, и София Василева - учител по ИТ.

    „Идеята е децата не само да работят с технологии, но да имат и екологично мислене, за да избират професии в полза на човечеството“, допълни Даниела Димитрова.

    Националната конференция „Умения за иновации в образованието се проведе на 24 и 25 ноември в София. Домакин на проявата бе Центърът за творческо обучение. В рамките на двудневния форум над 400 директори на училища, учители, представители на институции, неправителствени организации и образователни експерти обсъдиха как да се повишат уменията на учителите и как те да се справят с предизвикателствата на новото технологично време.

    Директорът на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ Деян Янев, който е и съветник на министъра на образованието и науката, бе панелист в дискусията „Развитие на уменията на учителите“. Повечето учители на конференцията се обединиха около идеята, че най-ефективният начин за повишаването на квалификацията им е споделянето на добри практики между тях самите.

    „Функцията „share“ на компютъра ми е най-любима“, посочи Деян Янев. Според него главното, което трябва да се промени, е мисленето и разбирането за учителските квалификации. Янев припомни, че 1.2% от бюджетите на училищата са предвидени за квалификация, което е около 75 млн. лв. на година и допълни, че никой не проверява обратния ефект като развитие на компетентностите на учителите.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини