От х:

Днес в x:

Урок по родолюбие със стари оръжия и четнически униформи в хасковското читалище „Н.Й. Вапцаров“

    В навечерието на честването на Деня на Ботев и загиналите за свободата на България деца и възрастни получиха урок по родолюбие в Хасковското читалище „Н.Й. Вапцаров 1964“.

    По инициатива на членове на Дружество „Традиция“ -Нова Загора, част от което са и родолюбци  от Хасково и Сливен, беше представена колекция от автентични оръжия, униформи на опълченци, на хайдути и четници от Българското възраждане. Всички експонати, до които се докоснаха и ученици от училище „ Св. Паисий Хилендарски“, са собственост на частни колекционери. Сред тях са и Тончо и Роза Тоневи от Сливен. Съпрузите са част от Дружество „Традиция“ и са участвали нееднократно в различни възстановки на исторически събития в цялата страна.

    С четническа униформа от Априлското въстание Тончо Тонев помогна на дошлите да разгледат оръжейната изложба и още по-добре да се потопят в героичния дух от стари времена.

    „Радваме се, че сме поканени да участваме в този своеобразен празник в читалището в Хасково. Хубаво е когато историята отива при хората. Трябва да се пипне и да се види, и както се казва-да се помирише барута, за да си представиш какво е било“, казва той и добавя, че при обиколките из страната за възстановките на исторически събития, в които е участвал, му е направило впечатление, че и малките и големите проявяват истински интерес към историята ни, но се въодушевяват още повече, когато могат да се докоснат до старите пушки и хладни оръжия.

    Тончо разказа за пушката си „Крънка“, ползвана в руската армия. „Четири-пет месеца съм вървял след тази пушка, за да склони собственикът й да ми я продаде, казва за страстта си Тончо. Когато я хване в ръце и сега си представя снажен войник, който се бие за нашето освобождение. И така разказвайки  с почит към героите, Тончо сякаш излиза от този унес, за да добави: В нашата история много се говори за героизма на мъжете, но има жени, които са били не по-малко безстрашни. Той сочи съпругата си Роза, която днес е облечена като медицинска сестра от руско-турската война. И тя като него десетки пъти е сменяла образи, за да представи пред подрастващото поколение героични личности.

    „Когато облека униформа, с която са воювали смелите ни предци, сякаш започвам да гледам през очите им. Невероятно е какво са постигали мъжете, но и смелостта на жените, за която имаме не един и два примера. За да си част от това съживяване на историята, трябва да  носиш обичта и признателността вътре в себе си. А е важно да знаем и помним, защото който не познава историята си, няма бъдеще“, категорична е Роза Тонева.

    Сред гостуващите родолюбци в хасковското читалище днес бе и един от малкото реставратори на стари оръжия у нас- Иван Здравков от Сливен, който също разказа любопитни истории за процеса по възстановяването на старо оръжие и за страстта си да прави прототипи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини