От х:

Днес в x:

Танцов клуб „Балкан“ от Одрин даде старт на конкурсната програма на „Китна Тракия пее и танцува“

    Националният събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ бе официално открит днес в хасковския парк „Кенана“.

    Приветствия към участниците и гостите на 57-ото издание на събитието отправи кметът на община Хасково Станислав Дечев.

    „Добре дошли в нашия красив град Хасково. Изключително съм щастлив, че за поредна година успяваме да изпълним нашия красив парк „Кенана“ с толкова много народни носии, с толкова много шевици, с толкова много народни песни и танци от времето на баба в събора „Китна Тракия пее и танцува“. Това е най-голямото събитие в нашия град, затова съм и щастлив, че аз и екипът ми заедно с всички вас успяваме да привличаме все повече самодейци, които идват и правят градът ни толкова пъстър“, заяви градоначалникът.

    Последва изпълнение на Народен оркестър при Община Хасково и голямо тракийско хоро, което усмихна посетителите на националния събор.

    Непосредствено след това старт на конкурсната програма дадоха изпълнителите от танцов клуб „Балкан“ от Ордин с ръководител Мария Чакърък и хореограф Мелтем Гюзей. Съставът представи Пайдушко хоро, Дайчово хоро и турския фолклорен танц Маврова. Двата български танца бяха включени в конкурсната програма.

    Танцовият клуб развива дейност от 2016 година, но за първи път участва в националния събор в Хасково. Повечето от жените в състава са с българки корени, каза ръководителят Мария Чакърък.

    В конкурсната програма участват общо 55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители от 14 общини и 36 населени места на страната. Те се изявяват на две сцени, като изпълненията им се оценяват от жури в два състава с председатели Даниел Спасов и Милен Иванов, които са фолклористи и телевизионни водещи в предаване.

    Сред гостите на събитието днес бяха генералния консул на България в Одрин Борислав Димитров, консулът Атанас Димов, който е от Хасково и бе облечен в народна носия, заместник-кметовете на Хасково Мария Вълчева, Динко Тенев и Танер Емин.

    Довечера от 18 часа следва концерт на фолклорната певица Надя Казакова, а в неделя от 18 часа ще има концерт на Росица Пейчев на първа сцена в хасковския парк „Кенана“.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Хх
      ХХХ
      20 -12
      15:42, 13 май 2023
      Мир и лзбов да има.Хората да се разбират и живеят заедно.Колкото се може по далече от изроди като Путин.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини