От х:

Днес в x:

55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители в събора „Китна Тракия“

Изображение 1 от 2

    55 фолклорни групи и 95 индивидуални изпълнители ще участват на 57-ото издание на Националния събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“ Хасково 2023 г., който ще се проведе от 12 до 14 май. Това съобщи заместник-кметът на община Хасково Мария Вълчева на пресконференция днес, на която присъстваше и Йорданка Иванова - началник на отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ в администрацията.

    Изпълнителите са от 36 населени места от 14 общини на страната. Сред тях ще бъде и танцов клуб „Балкан“ от турския град Одрин с ръководител Мария Чакърък и хореограф Мелтем Гюзей. Участниците ще се представят на две сцени на открито в хасковския парк „Кенана“, а при лошо време – в читалище „Заря“ и в Младежкия център. Ще се изявят в 5 категории – певчески групи, танцови групи, ансамбли, индивидуални изпълнители и народни обичаи.

    Мария Вълчева заяви, че тази година интересът от по-млади участници е завишен. Тя коментира, че обмислят за в бъдеще да предвидят награда и за млади изпълнители.

    Изпълненията на участниците ще бъдат оценявани от жури в два състава за двете сцени. Председатели ще са фолклористите и телевизионни водещи в предаване за фолклор Даниел Спасов и Милен Иванов. Членове ще са хореографът Александър Милушев, етнографът Диляна Пецова от Регионалния исторически музей в Хасково, народният певец Тодор Кожухаров и етнографът Маргарита Цветанова от РИМ-Хасково.

    Конкурсната част ще започне на 13 май в 9:00 часа. Официалното откриване на събора ще е от 12:00 часа с участието на Народен оркестър към Община Хасково с ръководител Димчо Йорданов. За най-добрите изпълнения Община Хасково е осигурила дипломи и медали, а за всички участници ще има грамоти.

    По време националния събор ще има 3 вечерни концерта от 18 часа. Поканени са обичани и известни фолклорни изпълнители. Първата вечер ще има концерт на квартет „Светоглас“, втората вечер ще е концертът на Надя Казакова, на 14 май ще е концертът на Росица Пейчева.

    През трите дни ще има традиционния базар съвместно със занаятчии от Хасковската занаятчийска камара. Те ще имат разположени ателиета. Ще има и етнобазар, който също ще бъде позициониран и през трите дни на събора. Ще бъдат представени традиционни ястия, ще има работилници за фолклорни занаяти, традиционни български продукти – дрехи.

    Отново ще има етнокът за снимки и за спомени, който беше направен миналата година. Тази година ще бъдат два къта, с две люлки. На 14 май е организиран фотосесия-конкурс „Аз съм българче!“. Ще могат да бъдат снимани деца в народни носии, които носят българския дух. Снимките ще бъдат направени от професионален фотограф, които ще бъдат качени във фейсбук страницата на Община Хасково и в инстаграм, където ще може да се гласува. Наградите за най-добрите снимки ще бъдат връчени на 1 юни – Ден на детето от кмета на община Хасково Станислав Дечев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини