От х:

Днес в x:

67 групи и 41 изпълнители в Националния събор „Китна Тракия“ в Хасково

    Започна двудневният Национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“. Началото бе даден тази сутрин в хасковския парк „Кенана“. Организатор е община Хасково.

    В събора се включиха 67 фолклорни групи и 41 индивидуални изпълнители. Участниците са от 26 общини и 47 населени места от цялата страна. Сред тях са млади фолклористи от Хасково - Школата за народно пеене „Зора-Зорничка“, Детски танцов състав „Пъстрица“, Музикалната школа по народно пеене към Младежкия център, детска градина „Слънце“.

    Официалното откриване е в 12 часа днес, в което ще участва кметът на община Хасково Станислав Дечев, а официален гост ще е една от най-обичаните млади народни певици в България Петя Панева.

    Изпълненията на участниците са на две сцени. Оценяват се от жури. Председател на първа сцена е акад. Милчо Василев – преподавател по дирижиране на народен оркестър, свирене в народен оркестър, академичен народен оркестър, инструментознание, методика на преподаване на духови народни инструменти. На втора сцена председател на журито ще е доц. д-р Стефан Йорданов – хореограф на Академичен фолклорен ансамбъл към Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

    Във всяка възрастова група ще бъдат присъдени златен, сребърен и бронзов медал, както и дипломи за първо второ и трето място.

    Междувременно 12 занаятчии от Хасковска област изложиха продукцията си, като организатор е Етно Базар „Наше село“. Те представят битови сувенири, бродерия, българска шевица, бижута от смола, дърворезба, керамика, рисуване върху дърво, изделия от вълна, художествен текстил.

    Утре програмата на събора продължава с концерти на детски ансамбли за народни танци от Хасковска област. Изявите ще бъдат на втора сцена от 10:00 часа. От 12:00 часа ще има концерт-спектакъл „Ние, българите!“ на специалните гости Ансамбъл „Чинари“. От 13:30 часа на поляната пред първа сцена ще се извие голямо тракийско хоро.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини