От х:

Днес в x:

Затварянето на АЕЦ ще доведе до нарастване на замърсяването на въздуха и на смъртните случаи

Изследване на специалисти в САЩ установи, че затварянето на ядрените централи в страната може да увеличи замърсяването на въздуха и да причини множество смъртни случаи, тъй като повечето от потенциалните заместващи източници на енергия не са чисти, съобщава ЮПИ.

Замърсяващите енергийни източници, които биха могли да запълнят този недостиг на електроенергия, биха могли да причинят повече от 5 000 случая на преждевременна смърт, смятат изследователите от Масачузетския технологичен институт (МТИ).

„Това добавя още неизвестни към уравнението за екологичните здравни и социални въздействия, когато се мисли за спиране на ядрени мощности", казва водещият автор на изследването Лиса Фрийз от МТИ и добавя: „Досега разговорът най-често се фокусираше върху местните рискове, дължащи се на аварии и минни дейности, или върху дългосрочните въздействия върху климата“.

В Съединените щати има 92 ядрени реактора, като много от тях работят вече повече от половин век. Според проучването те се считат за нисковъглеродна алтернатива на въглищата, петрола и природния газ.

Проучването е частично финансирано от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. „В дебата за запазване на ядрените електроцентрали качеството на въздуха не беше във фокуса на дискусията“, каза сътрудникът в проучването проф. Ноел Селин от МТИ. „Установихме, че замърсяването на въздуха от централите с изкопаеми горива е толкова вредно, че всичко, което го увеличава, като например спирането на ядрената енергетика, ще има значителни отрицателни последици", каза проф. Селин.

Изследователите са създали сценарий, при който всички ядрени електроцентрали в страната са спрени. След това те разглеждат как други източници като въглища, природен газ и възобновяема енергия биха запълнили енергийните нужди в рамките на една година. Моделът симулира производството на всяка електроцентрала и работи непрекъснато, за да оцени час по час енергийните нужди в 64 региона в страната. Анализът разкрива, че замърсяването на въздуха ще се увеличи поради нарастването на използването на изкопаеми горива, което ще доведе до допълнителни 5200 смъртни случая, свързани със замърсяването, за една година.

Изводът от проучването е, че без ядрена енергия замърсяването на въздуха като цяло ще се влошава, като ще засегне главно регионите по източното крайбрежие на САЩ, където са концентрирани атомните електроцентрали.

Изследването е публикувано в списание „Нейчър енерджи“.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини