От х:

Днес в x:

Комбинация от различни дървета пречиства въздуха в града по-ефективно

Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, са установили кои са най-подходящите дървета за пречистване на въздуха. В зависимост от източника на замърсяване най-добре действат различни дървесни видове, поради което специалистите препоръчват те да се комбинират при планирането на градовете, пише "Сайънс дайрект".

За целите на изследването учените са анализирали десетки замърсители на въздуха. Някои от образците са разпространявали вредни прахови частици на микро- и наноскопични нива.

"Тези проби предоставят уникалната възможност да се тестват множество различни видове дървета при сходни условия на заобикалящата среда и сходно излагане на замърсители на въздуха", пишат авторите на изследването.

Резултатите показват, че различните дървета по различен начин поглъщат едни или други замърсители. В частност газообразните полициклични ароматни въглеводороди се абсорбират по-ефективно от иглолистните, отколкото от широколистните дървета. От друга страна, благодарение на по-голямата площ, която заемат, широколистните дървета са по-ефективни при отстраняването на праховите частици от въздуха.

Източник: obekti.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини