От х:

Днес в x:

Ритуално клане на кочове откри Байрама, телетата оцеляха

С ранни молитви в хасковските джамии и последвалото ритуално заколване на жертвени животни започна днешния Байрам. Празника каквото означава на турски Байрам, продължава три дни. В молитвените домове се изказва религиозна благодарност към Аллах за дареното здраве и материални блага. После по имотните мюсюлмани колят животни за да раздават месо на крайно нуждаещите се.

4 коча закла бившия хасковски замкмет Фикрет Вели. 3 от тях били предназначени за раздаване на бедните. Още няколко овци щели да минат под ножа в родното му село Паничково. За касапницата бе ангажиран касапин със дългогодишен стаж в Германия. Гостът разфасоваше животните за норматив-10 минути за голям коч. Преди всяко заколване животното се белязва с боя по главата и му се четат молитви. Изискването към жертвените животни е да бъдат здрави, с добър външен вид и на възраст минимум 1 година. Изключение се правело за камили!, които трябвало да бъдат поне 5 годишни. Камили обаче се колели в арабския свят, уточниха мюсюлманите.

Телетата обаче оцеляха на тазгодишния Байрам. Струвало много скъпо да се колят, обясниха правоверните. Тези които нямаха пари минаваха на кози. Пернати животни са забранени за колене.

"Републиканка" с коч

Парадоксално, но ромите от "Република" се оказаха по правоверни от етническите турци. Всяка къща на република имаше обреден коч, който чакаше щатния ходжа на квартала да го приготви за отвъдното. Наети касапи се грижеха за серийното производство на агнешка мръвка. Само в 7 къщи на улица Айтос, за последно изблеяха 10 коча. Другите улици ги конкурираха ударно.

Денят започна с молитви

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини