От х:

Днес в x:

Наколна джамия сбира мюсюлманите от Сърница

Джамията или "плевнята" както я наричат местните

Чудо на религиозното строителство сбира мюсюлманите от банското село Сърница. Местната джамия се състои от 4 метални кола побити в земята и островърхо покривче, подобно на парти шапка, с метален полумесец на върха. До него се стига с дълга метална стълба. Предназначението и е да помага в отстраняването на дефекти в няколкото високоговорители. А високоговорители, при това мощни, джамията има поне 5. Всеки ден по 5 пъти, те извисяват глас в прослава на Господ. 

Местните не бяха много въодушевени от интереса към оглозгания молитвен дом - „Що ни снимате плевнята, има по-хубави“. Всъщност джамията повече приличаше на първобитните наколни жилища, строени насред блатата за по-голяма сигурност. 

Че има по-хубави джамии се потвърждава в съседното село Колец. Богато украсена огромна джамия гордо извисяваше минаре над пейзажа. Само дето в нея не влизал никой, жалвал се местния имам. Май нещо не била строена по утвърдения канон.

А точно днес джамиите в мюсюлманските селища бяха център на изключително сладка традиция. Вярващите щедро раздават лакомства, бонбони и мекици по повод утрешния Курбан Байрам. Байрамът се на нарича още и „коч“ по обичая да се коли виторого жертвено животно на деня. Кочът обаче илюстрираше и друга широко застъпена традиция. Богато украсен овен, с големи рога, се провожда на бъдеща булка от нейния годеник. Кочът трябва да бъде одобрен от бащата на момичето и той да даде благословията. 

Днес Рамадан от Сърница получаваше точно такъв дар. Носеше му го Рами от съседното Боян Ботево. Кочът бил наречен за чаровната Айлин, която родата на Рами искали за снаха. Русокосото девойче си каза „да“ и на коча и на предложението, въпреки че баща и бе почнал махнаджийски оглед на подаръка. Накрая и той кандиса и стисна ръката на бъдещия сватанак.

Г.Христов

Поне 5 високоговорителя озвучават молитвите към Господ
Обичаят "Арифе"-мюсюлманите раздават сладко и бонбони по повод утрешния Байрам
Даровете вървят от стари на млади
Айлин хареса коча
Кочът е специално избран, с вити рога
Бъдещите сватове Рамадан/вляво/ и Рами/на заден план, си стиснаха ръцете
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини