От х:

Днес в x:

Палят мост за да скрият незаконно сметище в Баните

Боклуците са били палени многократно за което свидетелстват почернелия мост и изгоряло дърво

Незаконно сметище на текстилни отпадъци между селата Караманци и Сърница в община Минерални бани е затлачило с мръсотия местната рекичка, вероятно приток на Банска. Нещо повече, за да се скрият тоновете изрезки от платове и вата, сметището е било палено многократно от което най пострадал е намиращият се над реката стар мост. Камъните по подпорните му колони са почернели изцяло, високата температура е изкривила стърчащи части от арматурата. Опожарени дръвчета, прорастнали в коритото на рекичката, допълваха гледката. Върху изгорелите платове обаче бяха хвърляни нови и в момента находището на текстилни отпадъци изглежда съвсем прясно. 

В интерес на справедливостта следва да се добави, че неизвестните замърсители поне практикуват разделно сметоизхвърляне.

От другата страна на мостчето имаше купища отпадъци от ресторант или поне голям мохабет на открито. Остатъци от храна, пластмасови бутилки, чинии и прибори бяха струпани на купища във самата вода. Почти пресъхналата рекичка не бе способна да ги отмие, но следващият порой ще ги изпрати в по-долно разположените села от общината. 

Сред боклуците имаше различни марки на предимно турски производители на платове и конци. Стоката очевидно е закупувана в Турция, пакетите и етикетите бяха само на този език. Отговорността за отпадъците обаче вероятно е на многобройните нелегални шивачници в региона. Характерното за там е, че всяко второ семейство шие на ишлеме и гледа тютюн. Има законни шивашки цехове в близките села, но те едва ли биха рискували с безразборно изхвърляне на отпадъци, смятат запознати с този бранш. 

Оторизираният орган за контрол над незаконни сметища е Регионалната Еко инспекция. От там научиха за сметището от нас, и веднага обещаха да вземат мерки. Haskovo.net се надява, че ще се сезира и местната пожарна, защото практиката по изгаряне на отпадъците лесно би предизвикала пожар в съседните храсталаци и горички. Отговорност за разчистване на подобни сметища носи съответната община, в случая Минерални Бани.

Г.Христов

Стоката е внос от Турция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини