От х:

Днес в x:

ВиК шахтите в Хасково-заварени, асфалтирани или откраднати

Такива гледки бяха редки в Хасково през тази година

Бумът на откраднати капаци за канализационни шахти в Хасково е понамалял, но защото част от капаците са заварени или асфалтирани. Първото е търсен ефект, второто е допуснат дефект. Който става още по-голям при отстраняването му. Класическите ВиК - дупки, с дълбочина 3 метра, обаче почти липсват през 2012 г. 

28 са откраднатите капаци за първите 9 месеца на годината, отчитат от ВиК. За закупуването на нови, водното дружество е платило между 50 и 116 лв на капак. Разходваните средства са в пъти по-малко от предходните години. За което допринасят както ефекта, така и дефекта. 

В цели хасковски квартали шахтите са заварени за металните гривни. Куриозното е, че когато бригадите на водното дружество отиват да отстраняват някаква авария, си носят флекс за срязване на заварката. След края на ремонта правят нова.

Другата ефективна мярка срещу кражби е отливането на бетонни капаци с арматура. Толкова са тежки и изваждането на желязото в арматурата е толкова трудоемко, че никой не ги краде. За тази година са отлети 6 такива капака. 

Най-сериозната причина за спада на кражбите обаче е промяна в законодателството, което забранява на пунктовете за скрап да приемат готов артикул, като капак например. Затова и ромите първо горят откраднатия кабел преди да го продават. На площадките за вторични суровини е забранено приемането на метал от не битов характер без придружаващ го документ за произход. 

За сметка на триметровите дупки обаче, в Хасково се нароиха други Вик дупки. Според едно преброяване-51 само по бул. България. Те са скромни по размер с дълбочина от 5 до 10-15 см. Колкото е разликата между нивото на шахтата и това на положения върху улицата асфалт. Проблемът е особено ясен на новоасфалтираните трасета, където никой не си е направил труда да повдигне шахтите и ги изравни с нивото на асфалта. 

5-10 см може да изглеждат малко е напълно достатъчно да ти потроши колата/ виж „Черна дупка пред полицията-троши коли и пука гуми“/. Особено за тези дупки, които са от отриване на запечатана с асфалт шахта. Освен дълбочина, остават и остри ръбове. 

Хасковлии обаче си трошат колите и в шахтите за дъждовна вода. Доскоро решетъчните им капаци не се крадяха, защото са много по-леки от 40-те кила чугун на канализацията. В момента обаче изчезват все по-интензивно. На гърбът си го усети бизнесмена Николай Колев, чиято Тойота, хлътна в дупка на улица Лонгоза. 

Там грижата по опазване и възстановяване на капаците обаче е на общината.

Г.Христов

Напълно достатъчно за да пукат гуми

Сега на прицел са са дъждовните шахти за които се грижи общината
Доказано е, че и те чупят коли
Сега изглежда така-от разликата между шахтата и нивото на асфалта
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини