От х:

Днес в x:

Приключиха строително-монтажните работи по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“

Успешно приключиха строително-монтажните работи по въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково по проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Областна администрация Хасково“, финансиран с Договор за БФП № BG16RFOP001-1.012-0006-C04 по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Сградата на Областна администрация Хасково е ситуирана в центъра на града и е построена преди 1987 г. В нея се помещават почти всички държавни структури в Хасково, което я прави изключително важна за населението от цялата област. При изпълнението на този проект се прилагат мерки за енергийна ефективност, с които се постига клас на енергопотребление "А+".

Основните енергоспестяващи мерки, които бяха изпълнени в рамките на проекта, обхващат подмяна на дограма, поставяне на топлоизолация по външни стени и по покриви и подове, изграждане на нова отоплителна /охлаждаща инсталация, базирана на термопомпен агрегат, конвекторни отоплителни/охладителни тела за високостенен и таванен монтаж, алуминиеви радиатори за санитарните помещения, разпределителна мрежа и щрангове, допълнена с нов котел на природен газ, ситуиран в изградено котелно помещение с нов комин, подмяна на съществуващите осветителни тела с нови LED осветители, газифициране на сградата, включително изграждане на ел. инсталация за газификацията, изграждане на нова пожароизвестителна инсталация и изпълнение на необходимите съпътстващи строителни дейности.

Важен елемент от проектните дейности бе осигуряването на по-добър достъп за лицата с увреждания до всички помещения в сградата, посредством изграждането на нов външен асансьор.

Изпълнението на проекта допринася за повишаване качеството на живот, социалното включване и подобряването на екологичната среда чрез благоустрояване на физическата среда в една от най-посещаваните административни сгради в град Хасково и постигане на по-високо ниво на енергийната ефективност, което пряко води до намаляване на крайното енергийно потребление и косвено - за намаляване на емисиите на парникови газове.

Общата стойност на проекта е 2 255 623. 46 лв., от които 1 917 279. 95 лв. Европейско финансиране чрез Европейския фонд за регионално развитие и 338 343.51 лв. Национално съфинансиране.

Този документ е създаден в рамките на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сградата на Областна администрация Хасково “- BG16RFOP001-1.012-0006-C04, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Хасково и при никакви обстоятелства не може да се счита, че този документ отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОПРР 2014-2020 г.

Видеа по темата

Последни новини