От х:

Днес в x:

Отбелязваме 145 години от Освобождението на Хасково

    145 години се навършват от Освобождението на Хасково на 19-ти януари.

    Пред паметника-морена срещу д църквата „Успение на Пресвета Богородица“ се състоя тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя в памет на загиналите за свободата на Хасково. На това място през 1878 година градът посреща освободителите с камбанен звън и шествие, водено от духовниците в града.

    Преди това на същото място са издигнати повече от 70 бесилки, на които увисват хасковлии, дали жертва за свободата докато сами организират защитата на махалите си до идването на руската войска под командването на ген.Гурко.

    „Мечтая хасковлии да сме заедно не само днес, когато празнуваме, и не само в дните, в които проявяваме съпричастност или когато скърбим. Мечтая да бъдем заедно всеки ден, за да покажем, че имаме воля да вървим по общ път-пътят на Хасково“, каза в словото си кметът на града Станислав Дечев.

    За отбелязването днес имаше почетен караул от военното формирование в Хасково 52740. Сред официалните лица, които поднесоха цветя от местната управа, граждански организации и политически формации, ученици от Хасково също участваха в ритуала. Сред представителите на духовенството бе и отец Антоний Енев, който днес е рожденик и навършва 95 години.

    В днешния ден Община Хасково организира и празничен концерт. Началото му е от 18,30 часа в залата на Младежки център с участието на Женски народен хор "Зора Зорница", Школа за народно пеене "Зора Зорничка" към НЧ „Зора-1982“ и фолклорен клуб „Славяни“.

    А за бележитата дата в читалнята „Точни и приложни науки” на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ е направен подбор на книги и статии от местния периодичен печат, които разказват за историческите събития, довели до заветната свобода на града.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини