От х:

Днес в x:

МВР започва разследване за „златния гьол“

Изображение 1 от 3

    МВР започва цялостно разследване на ситуацията около „златния гьол“  на граничния ни с Турция пункт „Капитан Андреево“ и държавата поема контролът над съоръжението за дезинфекция, заяви при обхода си днес там служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

    „Тук съм, за да изпълня задача, която президентът постави на министрите от служебния кабинет още при конституирането на първите два служебни кабинета през 2020 година“, посочи той и добави:“ В момента ще поемем контрола върху така наречения „златен гьол“. Милионите, които се изливаха от него в джобовете на хора с прякори, няма да се изливат повече, а ще останат в българската държава и при българските граждани“. Според министъра е странно, че предходното правителство не е успяло да се справи с тази задача при положение, че основите са били поставени още при предходните две служебни правителства.

    МВР проверява и развоя около ситуацията, при която проверка на НАП на частната фирмата, оперираща на „златния гьол“, я засече в нарушения. Сред тях и фактът, че касови апарати на фирмата не са били вързани фискално със системата на приходната агенция за отчитане. „Очакваме да приключи над 10-годишната експлоатация на този обект от частни ръце. За мен е странно, защото след като НАП констатира нарушения, в МВР няма нито една преписка. Тези обстоятелства ще бъдат разследвани и виновните установени и наказани“, заяви вътрешният министър.

    Втората задача, поставена от държавния глава, и заради която той е на пункта, е развитието му така, че ежегодно увеличаващият се с 20 % трафик през него да върви безпроблемно, каза Иван Демерджиев. На практика пунктът трябва да се преизгради, посочи той. Става въпрос не само за “Капитан Андреево“, но и за пункта „Лесово“. Трябва да бъде изградена и трета лаборатория за фитосанитарен контрол именно на ГКПП „Лесово“. Всички тези лаборатории ще се управляват от държавата и ще са под държавен контрол. За овладяване на проблемите с товарния трафик, ще се пусне и жп линия по отсечката Одрин-Ямбол и ще се направи отсечка от АМ „Марица“ към пункта в Лесово. Ще бъде изградена и система за електронно управление на пункта „Капитан Андреево“ за улесняване на обработката на товари. Новите три линии за проверка на фриго товари, които се изграждат там, ще бъдат пуснати до края на месеца.

    По темата за мигрантския натиск, министърът посочи, че за последните два дни са регистрирани до 120-130 опита да се мине незаконно границата ни на фона на около 1600 опита за пробиви в пиковата ситуация.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини