От х:

Днес в x:

Ивайло Мирчев: Ако се съгласим с БСП, отиваме на рекорден дефицит 9-10%

Границата е 3% бюджетен дефицит. Ние вече сме се съгласили да отидем на 7, а БСП ни предлага да отидем на 9-10%. Няма държава в Европа с такъв бюджетен дефицит. Това предупреди Ивайло Мирчев, депутат от ДБ, който в студиото на NOVA коментира предстоящото и днес в Народното събрание гласуване на бюджета на държавата за следващата година.

Ако се приемат предложенията на БСП, това ще ни вкара в дългова спирала, предупреди Мирчев. За дългове спирала така или иначе сме на ръба с гласуванията на диференцирана ДДС ставка при неблагоприятно развитие на икономиката. "Само с предложението на правителството ние сме на 6.6 дефицит, а с диференцираното ДДС, напр. за ресторантьорите, отиваме на 7.6 дефицит", посочи Мирчев и допълни, че ако всичко, което предлага БСП бъде прието, страната в следващите няколко години ще трябва да изтегли заеми на стойност теглените во последните 20 години.

В момента става въпрос за около 15 млрд. нови разходи.

Депутатът не може да си обясни пристрастията на държавата към ресторантьорския бранш при положение, че има редица сфери, за които е по-добре и по-рационално да се намали ДДС, например за лекарствата. Нужно е да бъдем изключително внимателни и с вдигането на МРЗ.

Вчера от "Демократична България" подкрепиха на първо четене предложението на Делян Добрев за цените на горивата, но Ивайло Мирчев посочи, че то не е насочено само към Лукойл, а към всички вносители на сорт Уралс, който заради войната е много евтин. Предложението е част от общ пакет мерки, така че "Лукойл" да разбере, че държавата има механизми и средства и не може да бъде изнудвана.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини