От х:

Днес в x:

Общини настояха за по-стриктно снегопочистване и асфалтиране след ВиК аварии

    Представители на общини в Хасковска област поискаха по-стриктно снегопочистване на републиканските пътища в региона и възстановяване на настилката след отстраняване на ВиК аварии.

    Това бе заявено на днешното заседание в зала „Марица“, свикано от областния управител на Хасково инж. Минко Ангелов. На него беше обсъдена готовността на институциите за посрещане на зимния сезон. Предприети са и всички мерки за действие при усложнена зимна обстановка.

    На заседанието не присъстваше представител на Община Свиленград. От другите администрации заявиха, че имат готовност за посрещане на зимата. Повечето от тях казаха, че вече са подписали договори с фирми, които да почистват снега в населените места в областта, които са част от общинската пътна мрежа. От Община Маджарово съобщиха, че са в процедура на проучване за избор на фирма-изпълнител. От Община Димитровград казаха, че все още тече процедура по избор на фирма, която ще извършва снегопочистването в някои населени места.

    От Община Харманли заявиха, че миналата година е имало непочистени банкети от дървета и храсти край пътя между Градът на Белоногата и Маджарово. Подобни проблеми имало по пътища за селата Остър камък и Върбово. Изтъкнаха още, че не се възстановява настилката след отстраняване на ВиК аварии и през зимата проблемът се задълбочава.

    От Община Тополовград също казаха, че имат проблем с невъзстановяването на настилката след аварии във водопроводната мрежа. Миналата зима в региона имало недобре почистени републикански пътни отсечки. Основно проблемът бил всяка година по път II76, по който преминават тежкотоварни автомобили. „Апелът ми към ОПУ е този път да се поддържа редовно, защото, ако той не е почистен, това ни затруднява достъпа до населените места, за да си почистим общинските пътища“, казаха от общинската администрация в Тополовград.

    Инж. Ангелов заяви, че има проведена обществена поръчка за възстановяване на пътната настилка след ВиК аварии, което ще реши проблема. „Надявам се в най-скоро време да бъде подписан договор и да започне ремонтът на тези участъци, в които ВиК са отстранявали аварии“, каза той.

    „Предстои да бъде подписан договор с фирма за поддръжка на републиканската пътна мрежа. Има избран изпълнител“, каза инж. Минко Ангелов.

    На заседанието присъстваше директорът на Областното пътно управление в Хасково инж. Радистин Ламбрев. Той заяви, че има изготвен план за снегопочистването в региона.

    Директорът на РУО-Хасково Веселина Павлитова обясни, че училищата са докладвали, че имат готовност за зимния сезон и профилактиката на отоплителните системи е преминала успешно. От РЗИ-Хасково са изпратили указания до лечебните заведения на територията на областта. От РДПБЗН-Хасково потвърдиха, че са в готовност и се води добра координация с местните власти.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Случаен виц

    Последни новини